Kukázás másképp: az elzárás a megelõzés

 OLVASÓI LEVÉL

Kedves Napló!
Az egyik Holló utcai társasházban élek férjemmel és megdöbbenve tapasztalom minden egyes reggel, hogy a társasházunk elé kihelyezett mûanyag konténerbe idegenek is hoznak szemetet, akár a város másik végérõl is. Éppen ezért hamar megtelik, a szél pedig fújja szét a szemetet. Mi, városlakók mit tudunk tenni ez ellen? A közeli Dohány utcában az összes konténer le van zárva, így csak kulccsal lehet kinyitni, vagyis az ott élõk használhatják. Nálunk ezt nem lehetne bevezetni?
Köszönettel: Egy hûséges olvasójuk

Az olvasó levelével megkerestük a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft.-t. Ajler Ferenc, a THG hulladékgyûjtési és -szállítási ágazat vezetõje érdeklõdésünkre elmondta, a probléma kezelésére többféle lehetõség is van. Az egyik legjobb és leghatékonyabb eljárás, hogy a lakóközösség a közösen használt edényt a társasház belsõ, zárt udvarán tárolja. Ezzel elérhetõ, hogy csak az ott lakók helyezzék az edénybe a hulladékukat, illetve megszûnik a közterületekre kerülõ (akár szél általi) hulladék elszóródása is! Az ágazatvezetõ hozzátette, szintén megoldás lehet, ha a közös képviselõ útján, a kft. ügyfélszolgálati irodájában a keletkezõ hulladék mennyiségének megfelelõ méretû és darabszámú gyûjtõedényre módosítják a szerzõdésüket.

SAJÁT FORRÁSBÓL

– Továbbá minden használatban lévõ szabvány gyûjtõedény lezárására is van lehetõség (ezzel elérhetõ, hogy nem tudja illetéktelen felnyitni, így belerakni a hulladékot, viszont a gyûjtõedény mellé pakolt hulladék összetakarítása és gyûjtõedénybe helyezése a lakóközösség kötelezettsége). Egyébként az eddigi konténerek tárolásához elkerített és bezárt tárolókat az ingatlantulajdonosok, illetve a lakóközösségek saját forrásból készíttették, és saját maguknak kérték meg hozzá a megfelelõ hozzájárulásokat, engedélyeket – tette hozzá.

VÁLTOZIK A SZÁLLÍTÁS RENDJE

Januárban a kommunális hulladékgyûjtõ edényeket változatlan gyakorisággal, hetente egy alkalommal szállítják el a járatok. A biohulladék gyûjtésére alkalmas tárolók tartalmát januárban kéthetente ürítik, februárban ez a szolgáltatás szünetel, márciustól pedig havonta egy alkalommal kell kitenni a házak elé a biokukákat. Áprilistól ismét heti gyakorisággal viszik el a THG Kft. munkatársai a biohulladékot. A szelektív hulladék gyûjtésére alkalmas sárga-kék edényeket változatlan ütemben, kéthetente szállítják el a járatok.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)