Krúdy Napok

2011-től minden évben a Krúdy Napok keretein belül emlékeznek meg Nyíregyháza híres szülöttéről. A postumus díszpolgári címmel is rendelkező Krúdy Gyula 1878. október 21-én látta meg a napvilágot Nyíregyházán. Szent István utcai szülőházának falát az ünnepség kezdetén megkoszorúzták, majd a Kossuth gimnáziumnál emlékeztek az íróra.

További képekért kattintson a fotóra!

Az ünnepség a Szindbád írójának Bessenyei téri szobránál folytatódott, ahol a Krúdy Gyula Gimnázium tanulói adtak ünnepi műsort. Ebben felidézték az író munkásságát, amelyre méltán lehetnek büszkék a nyíregyháziak.

 

Szépen írt Nyíregyházáról

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta az ünnepségen a Nyíregyházi Televízió Híradójának, Krúdy Gyula nehéz tollú, ám tehetséges ember volt. Nagyon nehéz sorsú személy, akit az élet nem kímélt. Nagy szegénységben fejezte be életét. Az alpolgármester hozzátette, kevés olyan nyíregyházi, nemzetközileg is elismert ember van, aki egykor a Nemzeti Tantervnek is a része volt. Krúdy Gyula írásaiban nagyon szépen szemléltette azt a világot, szellemi és épített környezetet, ami itt, Nyíregyházán megjelent. Többek között ezért is tartja fontosnak a megemlékezést dr. Ulrich Attila.

Krúdy Gyula életművét a nyíregyházi iskolások is fontosnak tartják.

 

Programok szombaton is

 

A megemlékezések mellett pénteken kiállítások, zenés, irodalmi előadások és filmvetítés várta az érdeklődőket. A rendezvénysorozat szombaton a Kossuth téren folytatódik. Akkor omnibuszos városnézéssel, tematikus előadásokkal és gyermekprogramokkal emlékeznek meg Krúdy Gyuláról.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)