Kromoszóma Napok Nyíregyházán

Közösen játszottak szokásos fejlődésű és mássággal élő gyerekek a Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban, ahol a március 21-ei Down Világnap alkalmából színes, érdekes, figyelemfelkeltő programokkal fogadták a többségi társadalom tagjait. Március 21-étől március 23-áig rendezik meg a különleges játszóházban a Kromoszóma Napokat, ahol megtapasztalhatják az arra fogékonyak, milyen helyzetben vannak a mozgásukban, látásukban korlátozottak, vagy az egyéb fogyatékossággal élők.

 

Már gyerekkorban meg kell tanulni az elfogadást

 

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, a többségi társadalomhoz tartozó gyerekek erkölcsi fejlődése érdekében lényeges, hogy minél korábban találkozzanak más élethelyzetben lévő gyerekekkel, emberekkel.

A három nap alatt előzetes regisztrációt követően óvodás és általános iskolás csoportok vehetnek részt a nem szokványos foglalkozásokon.

 

Érzékenyítő foglalkozások a tolerancia jegyében

 

Kisary Károly, a Down Egyesület elnöke elmondta, azt szeretnék, ha egy kicsit középpontba kerülnének a Down-szindrómával élő emberek. Hozzátette, a legtöbbet a társadalom azzal segíthet, ha integrálja a Down-szindrómával élőket, ezért gyerekeknek szerveztek olyan programokat, ahol információkat kaphatnak arról, milyen egy Down-szindrómás, vagy egy fogyatékkal élő gyerek.

[REKLAM]

A szervezők azt várják az érzékenyítő programoktól, hogy a rajtuk részt vevő gyerekek toleránsabbak, elfogadóbbak lesznek azokkal, akik valamiben különböznek. A többségi társadalomhoz tartozó gyerekek a közös foglalkozások alkalmával tapasztalhatják meg azt, mennyiben másabb azoknak az élete, akik eltérő fejlődésűek.

Sujszterics Istvánné, a Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézményének óvodapedagógusa csoportját hozta el egy foglalkozásra. Azt mesélte, személyesen is érintett, hiszen egy korábbi csoportjába járt egy Down-szindrómás gyerek, akivel szoros kapcsolatot alakított ki. Ezért gondolta úgy, mostani gyermekeivel is megismerteti ezt a helyzetet, hiszen így sokat adhat nekik.

 

Fontos a felkészülés

 

A március 23-áig tartó programok fontosak, hiszen Magyarországon egy év alatt 100–150 Down-szindrómás baba látja meg a napvilágot. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ezek az emberek jó eséllyel megélik 60. születésnapjukat, míg 100 évvel ezelőtt várható élettartamuk mindössze 9 év volt.

M. E.