Krízisalappal készül a város a télre

 

Krízismegbeszélést tartottak a városházán. 25 szervezet, intézmény kapott meghívást, köztük a városüzemeltetés, az egészségügyi, a szociális és gyermekjóléti intézmények, és a rendvédelmi szervek képviselői. Nyíregyháza Önkormányzata és az érintett szakemberek az előző évekhez hasonlóan felkészülnek a téli időjárásra, az esetleges rendkívüli hidegre, és veszélyeztetett állampolgárok megsegítésére. A legveszélyeztetettebbek az idős, egyedül élő emberek, a szenvedélybetegek, a nem hajléktalan, de nagy szegénységben élő családok, a hajléktalan személyek, valamint a külterületen élők.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Krízisalap a váratlan helyzetekre

 

Jászai Menyhért alpolgármester elmondta, az önkormányzatnak saját krízisalapja van, amelyet a költségvetésből különítettek el a váratlan helyzetekre. A NYÍRVV Kft. 4500 mázsa tűzifát halmozott fel, ebből ezer mázsa a krízishelyzetek megoldását szolgálja. Nagyon fontos, hogy a városüzemeltető cég és az intézmények felkészüljenek a szűkös napokra és el tudják látni a nehéz helyzetbe került embereket.
A krízis időszak november elejétől április végéig tart, tehát hat hónapig 24 órás szolgálatban van a Periféria Egyesület regionális diszpécserközpontja és krízisautója.


Törvényben a Vörös Kód riasztás

 

Idén egy új törvény is életbe lépett, amely szerint rendkívüli időjárási körülmények esetén a kormány Vörös Kód riasztást rendelhet el. Ennek célja a közterületen élő hajléktalanok életének védelme. Dr. Szoboszlai Katalin a Periféria Egyesület elnöke kiemelte, például télen mínusz 10 fok alatt a hajléktalan embereket bentlakásos intézményeknek kell befogadniuk. A protokoll szerint férőhelyeket kell felajánlaniuk a diszpécserszolgálatnak, és ez alapján helyezik el a fedél nélküli embereket.

 

Figyeljünk oda embertársainkra

 

Nyíregyházán jelenleg 40-50 ember él életvitelszerűen az utcán, de az Oltalom Szeretetszolgálat ellátórendszere akár 140 hajléktalant is képes befogadni. A szervezetek egymást támogatva, összehangolva végzik a szükséges beavatkozásokat, az információkat megosztva igyekeznek gyors, rugalmas és hatékony segítséget nyújtani a rászoruló embereknek. A megbeszélésen elhangzott, a megelőzésben fontos szerepe van az egymásra odafigyelésnek, a lakossági bejelentéseknek is.

 

Szoboszlai Tibor