Krémlevesmánia

A levesről azt tartják, hogy a magyar konyha egyik sajátossága. Ha jobban belegondolunk, nem egészen helyénvaló a kijelentés, hiszen gondoljunk csak a vietnamiak phó-jére (fő), vagy a kínai édes-savanyú levesre, esetleg a spanyolok gazpachójára. Az viszont tény, hogy levest, szinte csak Magyarországon esznek napi rendszerességgel, a főétel előtt az emberek. Az itt élőknek szinte természetes az, hogy a vasárnapi rántott húst megelőzi az aranysárga húsleves, az édesebb fogások előtt pedig valamilyen tartalmas lé kerül az asztalra. Gulyásleves, palócleves, frankfurti leves, többféle módon elkészíthető krumplileves, vagy reszelt tészta leves árulkodik a magyarok leleményességéről. Ha nincs kedvünk bevásárolni, és valóban nincs otthon semmi, akkor is percek alatt tudunk készíteni egy kis köménymaglevest, amelyet évtizedekkel ezelőtt a szoptatós anyáknak, vagy a hasfájós gyerekeknek főztek. Sokan úgy vélik, leves nélkül nincs ebéd, hiszen az mindenféle tudományos magyarázat nélkül, de valahogy előkészíti a gyomrot a főfogásra. Amikor egyre rövidebbek a nappalok, kifejezetten jó érzés este is levest kanalazni. Ősszel a nyíregyházi piacok standjain rengeteg olyan zöldséget kínálnak az árusok, amelyből remek leves főzhető. Késő délután, amikor hazamegy az ember és átfagyott a zord időjárástól, kevés hozzávalóból, némi fantáziával kitűnő vacsora készíthető. Jó, ha tartunk otthon a spájzban krumplit és tartósítószermentes leveskockát, hiszen akkor már csak a friss zöldségekkel kell variálnunk.
Íme 6, könnyen elkészíthető idény-krémleves. A receptek 4 főre szólnak.

1. Sárgarépa krémleves: Négy közepes méretű sárgarépát meghámozunk, karikákra vágjuk. Kevés olajon megfuttatjuk, majd belekockázunk egy-két krumplit. Felöntjük 1,5 liter vízzel, lefedjük. Amikor felforrt, beleteszünk két leveskockát (ha marad húsleves alaplevünk, azt is használhatjuk). Lefedve addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a hozzávalók. Amikor minden kész, botmixerrel pürésítjük. Fűszer és só nem szükséges, hiszen ezek a leveskockában benne vannak. Levesgyönggyel tálalhatjuk.

2. Sütőtök krémleves: Egy kisebb sonkatök (bébitök) és két krumpli szükséges hozzá. Ugyanúgy készül, mint a sárgarépa krémleves. Az ízét egy kevés reszelt szerecsendióval feldobhatjuk, vagy tehetünk bele 1-2 meghámozott almát, amit együtt főzünk a tökkel és a krumplival.

3. Fehérrépa krémleves: 3-4 nagyobb fehérrépa, 2 krumpli. Az előző krémlevesek mintájára készíthetjük el. Ehhez talán jobban megy még egy kevés bors, betétként pedig sütőben sütött, felcsíkozott bacon való hozzá.

4. Gombakrémleves: Krémleves nem csupán porból varázsolható, könnyen elkészíthetjük otthon is. 25 dkg gombát előkészítünk, felvágunk, és a már megszokott módon 2 krumplival levest főzünk belőle. Picivel több borsot használhatunk. Amikor összepürésítettük, pirított kenyérkockával tegyük az asztalra.

5. Céklakrémleves: Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, hiszen a céklát a legtöbb háztartásban savanyítva fogyasztják valamilyen főétel mellé. A nyíregyházi piacok árusai novemberben nagyon sok céklát kínálnak, amiből nem árt vásárolni. Hiszen megsüthetjük köretnek, lereszelhetjük, összekeverhetjük almával, leküldhetjük a gyümölcscentrifugán, de levest is főzhetünk belőle. Ez a krémleves valamivel édesebb lesz, mint az összes többi és elsőre talán „vadnak” is tűnhet az íze, de a benne lévő értékes alkotóelemek miatt érdemes gyakran fogyasztani.

6. Brokkoli vagy karfiol krémleves: Ha Nyíregyháza egyik zöldséges standján látunk egy-egy szép, kisebb brokkolit, karfiolt vagy pagodát, vegyük meg bátran! Ha nem hús mellé kínáljuk, készítsünk belőle krémlevest!


Nem kell Michelin-csillagos szakácsnak lenni, hogy ezeket az ételeket elkészítsük. Ha túl sűrű lenne, tegyünk még hozzá húslevest, ha pedig túl híg, egy kevés párolt zöldség segíthet rajtuk. Ezekbe nem szükséges tejtermék sem, de aki nem allergiás, dúsíthatja tejszínnel vagy tejföllel, a burgonya magában is remekül besűríti.
Betétként használhatunk levesgyöngyöt, pirítós kenyeret, pattogatott kukoricát, sütőben sütött fokhagymás kiflikarikát, vagy boltban kapható kész ropogós termékeket. Így a gyerekek számára is vonzóvá tehetjük ezeket az őszi vitaminbombákat, hiszen amíg kihalásszák a pattogatott kukoricát, levest is kanalaznak. Ha pedig estéről maradna egy kevés, tegyük jól záródó műanyag dobozba és vigyük magunkkal másnap a munkahelyre. Jó lesz ebédre!

M. E.