Közúti ellenőrzési akció Nyíregyházán

A nyíregyházi Közterület-felügyelet munkatársai június 15-e, hétfő reggel 8 órától szerda estig a Közúti közlekedésről szóló Törvényben, a Szabálysértési Törvényben és a Közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendeletben kapott felhatalmazások alapján közúti forgalomellenőrzést hajtott végre. Az akció célja a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó tilalmak megszegőinek, valamint a szabálytalanul megállóknak és várakozóknak a kiszűrése volt. A megállási, várakozási és zöldfelületen történő várakozási tilalmat az egész város területén ellenőrizték, míg a Közterület-felügyelet kamerával felszerelt gépkocsija 12 utcában és téren figyelte a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok betartását.

 

KEVESEBB A SZABÁLYSÉRTŐ

 

Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője elmondta, a háromnapos akció során lényegesen kevesebb szabálytalankodóval találkoztak, mint amennyire számítottak. Példaként említette, hogy míg a kora tavaszi ellenőrzés során egy nap alatt közel 100 esetben intézkedtek tilos behajtás miatt, addig most ez a szám 20 alatt volt a három nap alatt összesen. Ez egy lényeges javulás. Kevesebben álltak meg tilosban, alig 50 autós esetében intézkedtek. A zöldterületi parkolások száma is elenyésző volt a lakótelepeken.

 

KOMOLY ÖSSZEGŰ BÍRSÁGOK

 

A behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó tilalmak megszegőit fix összegű 30, illetve 50 ezer forintos közigazgatási bírsággal sújtják. Ebből a szempontból a piaccsarnok mögötti utcában volt a legtöbb szabálytalankodó, hiszen a Búza és az Új utca közötti útszakaszt két hete egyirányúsították, ezt még nem szokták meg az autósok. A megállási és várakozási tilalmat megsértők 10-től 50 ezer forintig terjedő, a kormányrendeletben meghatározott fix összegű helyszíni bírságra vagy feljelentésre, a zöldterületen parkolók pedig 50 ezer forintos közigazgatási helyszíni bírságra számíthatnak.

Szoboszlai Tibor