Közutas felújítások Nyíregyházán – Három újabb helyszínen kezdődhet a közös munka
Fotó: Szarka Lajos

Három újabb helyszínen dolgozik majd együtt az önkormányzat és a Magyar Közút Nyíregyházán. Az elmúlt időszakban a társaság felújított három bekötőutat Antalbokor, Rókabokor és Zomboribokornál. Az 1,7 milliárd forintos Tiszavasvári úti felüljáró korszerűsítése is a Magyar Közút és Nyíregyháza közös nagy projektje.

Az önkormányzat kiváló stratégiai partnere a Magyar Közút, hosszú távú és szerteágazó a közös munka. A nyíregyházi utak egy jelentős része állami út, amit a társaság kezel. Legutóbb a Rókabokori, Antalbokori és Zomboribokori bekötőutakat, illetve Butyka területén újított fel egy másfél kilométeres szakaszt a közút, összesen több mint 170 millió forintból. Az útfejlesztések nemcsak a belvárosra koncentrálnak, a külterület is nagy hangsúlyt kap – közölte dr. Kovács Ferenc polgármester a szerda délutáni sajtótájékoztatón.

Közös nagy projektek

Nagy projektben is partner a Magyar Közút, az egyik ilyen a Tiszavasvári úti felüljáró, amit 1,7 milliárd forintból korszerűsítenek. A rekonstrukció jó pár hete elkezdődött és várhatóan jövő évben el is készül.

„Három konzorciális megállapodás aláírása van folyamatban, ez három csomópontot jelent. Az aszfaltozások, útfelújítások mellett a csomópontfejlesztés is olyan kérdés, amiben együttműködünk. Az egyik az a Stadion – Vasvári Pál – Hímes utcai körforgalom, aminek szeretnénk most már nagyon gyorsan kiírni a közbeszerzést, a másik pedig két szintén fontos csomópont, a Tiszavasvári út – Derkovits utca, illetve a Belső körút – nagykörút csomópontja. Reméljük, hogy ezt most már hamarosan alá tudjuk írni és a közbeszerzéseket tudjuk indítani, annak érdekében, hogy ezek a városunk szempontjából is nagyon fontos csomópontfejlesztések elindulhassanak minél előbb” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Milliárdos költségvetés

A Magyar Közút 2021-ben három nagy projektben újítja fel az utakat megyeszerte, a Terület- és Településfejlesztési Operatív, a Magyar Falu és a Kiemelt Társadalmi Igények Programban. Ezekre a felújításokra és fejlesztésekre összesen 19,8 milliárd forintot fordít a társaság.

„Ebből Nyíregyháza vonzáskörzetét érinti TOP-os forrásból a Nyírtura, Nyíradony összekötőút mintegy 10 kilométeres szakasza, ami ilyen hosszan kerül felújításra. A Magyar Falu Program keretén belül újulhatott meg a Nyíregyháza–Kótaj összekötőút és a Kiemelt Társadalmi Igények Program keretében kezdődhetett meg idén tavasszal a Tiszavasvári úti felüljárónak a felújítása. Itt el kell mondjam, hogy a lakosság, a város és nem utolsósorban polgármester úr kérését figyelembe véve a Magyar Közút úgy terveztette meg a felüljáró felújítását, hogy a munkálatok befejezését követően a felüljárón biztosított lesz mindkét oldalon a gyalogosok és a kerékpárosok átvezetése is” – mondta Óvári László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója.

További felújítások

A Magyar Falu Program keretén belül a Magyar Közút saját kivitelezésében további 21 kilométer hosszban 15 ezer tonna aszfalt bedolgozását tervezi, erre a mellékúthálózat-felújításra 770 millió forintot fordítanak. A 2,1 kilométer hosszú Rókabokori út korszerűsítése is ebből a forrásból valósult meg Nyíregyházán. A társaság éves üzemeltetési és fenntartási keretének terhére tud további 19 kilométeren nagy felületű útburkolat-javítási munkákat végezni, ebből a forrásból tudták az Antalbokori és a Zomboribokori bekötőutakat több centiméter kopóréteggel ellátni.

Kapcsolódó galéria

Nyíregyházi útfejlesztések - bokortanyák