Közösségi és játszóterek - Folyamatosan fejleszt az önkormányzat
Közösségi és játszóterek - Folyamatosan fejleszt az önkormányzat

Ebben az évben is Nyíregyháza különböző városrészeiben: az Érkertben, a belvárosban, a Jósavárosban, Örökösföldön és Sóstóhegyen újulnak meg a közösségi terek. Idén parkrekonstrukciós munkálatokra 32 millió forintot fordítanak, játszótérépítésre és -bővítésre pedig közel 80 millió forint áll rendelkezésre az önkormányzatnál.

A fejlesztések során a NYÍRVV munkatársai igyekeznek komplexen kezelni egy-egy területet. A közterületi parkokban a játszótérfejlesztés mellett parkrekonstrukciós munkálatokat is végeznek. Megújítják a sétányokat, új közterületi bútorzatot, többek között padokat, szelencéket, fedett filagóriákat helyeznek ki. Munkálataik során figyelmet fordítanak a zöldfelület karbantartására, illetve felújítására. Ehhez kapcsolódóan előkészítik a következő évi öntözőrendszerek kialakítását. Egyes területeken a közvilágítást is fejlesztik, új lámpákat helyeznek ki. Idén parkrekonstrukciós munkálatokra 32 millió forintot fordítanak; a sétányok nagy része begyepesedett, régi gyöngykavicsos borítású, ezért szükséges az újjáépítés, új szegélykövekkel és járófelülettel látják el azokat, többek között a Fazekas János térnél is fejlesztenek, térköveznek, és inter­aktív játékvár is várja majd a gyerekeket.

Figyelembe veszik az igényeket

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője kifejtette, a felújítandó játszóterek kiválasztásánál figyelembe veszik a lakossági igényeket, a lakosság összetételét. A nagyszámú gyermekes családok ugyanis igénylik, hogy közelükben legyen játszótér, melynek befogadóképessége illeszkedik az azt használó gyermekek számához. Mindemellett a legfőbb cél, hogy a felújított játszótereken a kicsik a mai kornak jobban megfelelő interaktív, élménygazdagabb, készségfejlesztő, modern eszközöket használjanak. A Szalag utca–Lobogó utca–Jelvény utcai tömbbelsőnél öttornyú vár is lesz drótkötélpályával; a munkálatok már elkezdődtek.

 

A közel 32 millió forintos parkrekonstrukciós munkálatok a következő helyszíneken készülnek el várhatóan szeptember közepéig:

1.        Szalag utca–Lobogó utca–Jelvény utca tömbbelső: 1824 m2 sétányt alakítanak ki, valamint új utcabútorokkal gazdagodik a terület. Több fát és cserjét ültetnek.

2.        Ószőlő–Garibaldi utca tömbbelső: 1140 m2 sétányt és lépcsőzetet alakítanak ki, és elbontották a régi, balesetveszélyes kerítést.

3.        Vörösmarty tér: burkolatcsere történik ezen a helyszínen, valamint járdát, lépcsőket alakítanak ki.

4.        Eperjes utca–Gádor Béla utca–Korányi köz tömbbelső: többfunkciós közösségi tér kialakítását végzik el. A tavaly befejeződött parkfelújítás következő elemeként idén az egyik salakos sportpálya felületén központi elemként ún. Kneipp mezítlábas sétányt létesítenek. Öntözőrendszer is készül.

5.        Fazekas János tér 7.: önkormányzati projekt keretében interaktív játékvár létesül, amelyhez 70 m2 térkövezés is kapcsolódik.

 

A közel 80 millió forintos játszótérépítés, illetve -bővítés az alábbi helyszíneken várhatóan szeptember közepéig valósul meg: (A felsoroltak közül az első három helyszínen új játszótér létesül, a további öt területen fejlesztéseket végeznek, illetve egy helyen, a Benczúr téren az elbontott eszközöket helyezik át.)

1.        Bocskai utca: mászóbástya épül csúszdával.

2.        Kemecsei út: egytornyú kombinált mászóvár épül csőcsúszdával, valamint egy hullámos csúszdával.

3.        Szalag utca–Lobogó utca–Jelvény utca (ez lesz a 100. játszótér!): ezen a helyszínen épül egy öttornyú vár drótkötélpályával kiegészítve. Háromtornyú kombinált játékvár, egy kehelyforgó, egy szupernova körforgó, rugós billenő játék, valamint autót formáló kombinált játék kerül ki.

4.       Ószőlő–Garibaldi utca tömbbelső: négytornyú játékvárral gazdagítják a játszóteret, lengőhíddal felszerelve és mászófallal, valamint épül egy egyszintes interaktív csúszdaház is.

5.        Fazekas János tér 11.: négytornyú várral, valamint egy interaktív csúszdaházzal fejlesztik a meglévő játszóteret.

6.        Vörösmarty tér: négytornyú játékvár kerül ki, csúszdákkal, függeszkedő létrával, mászóhálóval, mászófallal, lengőhíddal felszerelve.

7.        Árpád utca 79.: kéttornyú kombinált játszóvárat helyeznek ki, hangpanellel, spirálcsõvel, játékpanelekkel, kötélhíddal és egyéb játékpanelekkel.

8.        Fehér Gábor utca: egytornyú kombinált játszóvárat építenek, csőcsúszdával, hullámcső mászókákkal.

9.        Fazekas János tér 2–4.: a Benczúr téren elbontott, felújított eszközöket helyezik át a Fazekas János téri játszótérre. Egy négytornyú mászóvár, egy fedett homokozó, faragott játékkígyó, egy csúszdaház és egy négyüléses, rugós játék kerül át az új helyszínre.