Közös érdekünk az ivartalanítás

Az állatorvosok több szempontból is javasolják a rutinműtétnek számító ivartalanítást. A legindokoltabb a nem kívánt szaporulat elkerülése. De egyéb esetek miatt is mérlegelni kell a felelős gazdiknak. Lakásban tartott állatok esetében is sok kellemetlenségtől kímélhetjük magunkat, ha elvégeztetjük a műtétet kedvencünkön.
Dr. Hauberger Péter, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház klinikus állatorvosa lapunknak elmondta: – Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek minősül. A kandúr cicák és a kan kutyák műtétje ambulánsan történik. A beavatkozást altatásban végzik, majd az ébredés után hazavihető az állat. Nőstény macskák és szuka kutyák esetében ez hosszabb időt vesz igénybe, nagyobb műtéti sebbel is jár, de az ébredést követően a nőstény állatokat is hazavihetik gazdáik. Itt azonban varratszedésre a megjelölt időpontban vissza kell vinni az állatot. Az ivartalanítással megvédhetjük kedvencünket a betegségektől és sérülésektől, valamint egy nyugodtabb, kedvesebb, kevésbé csavargó állatot tudhatunk magunkénak, hiszen a műtét után az állat természete is megváltozik.

Kutyakölyökdömping az Állatotthonban

Az Állatbarát Alapítvány Állatotthonra is kitették a „TELT HÁZ” táblát a napokban, hiszen nap mint nap kikötött, kidobott, dobozban kitett, étlen-szomjan, tűző napon magukra hagyott kölyök kutyusok látványával szembesülnek és kell megoldaniuk elhelyezésük, gondozásuk, gyógykezelésük és védőoltásuk problémáját.
Az Állatbarát Alapítvány Állatotthonában jelenleg 74 kölyökkutya él – 100 felnőtt társával egyetemben – és várja, hogy épp ő tetszik meg valakinek, őt választja új családtagjának.
Minden állatbaráttól megértést és türelmet kérnek, valamint azt, hogy ha tehetik, fogadjanak örökbe egy új kis kedvencet, hiszen ezáltal hely szabadulna fel, így további gazdátlanná vált kutyákon tudnának segíteni. Várják azon elkötelezett állatbarátok jelentkezését is, akik ideiglenes befogadással segíteni tudnak néhány apróságon, hiszen így néhány hetet családi környezetben tölthetnek az igazi gazdi felbukkanásáig.
Bővebb információ az örökbe fogadható kutyákról és az ideiglenes befogadásról:
– az allatbarat.com weboldalon,
– a 42/727-736 telefonszámon,
– az allatbarat@allatbarat.com e-mail címen,
– a Nyíregyháza, Csatorna u. 2. szám alatti Állatotthonban személyesen kapható.