Közös érdek az ivartalanítás

Az állatorvosok több szempontból is javasolják a rutinműtétnek számító ivartalanítást. A legindokoltabb a nem kívánt szaporulat elkerülése. De egyéb esetek miatt is mérlegelni kell a felelős gazdiknak. Lakásban tartott kandúrok esetében azért javasolják a szakemberek a beavatkozást, hogy ne jelölgessen a cica a lakásban, a kijárós kandúroknak pedig azért, mert a műtét után csökken az állat csavargási kedve. Ezzel megvédhetjük kedvencünket attól, hogy más kandúrokkal összeverekedjenek és sebesüléseket szerezzenek. Így kevesebb betegséget és fertőzést szedhet össze a macska. Ugyanez vonatkozik a kan kutyákra is. Nőstény állatoknál különböző szaporodásbiológiai megbetegedések előzhetőek meg ivartalanítással. Ilyen a petefészek daganatos, cisztás elváltozása, a gennyes méhgyulladás, vagy az emlő megbetegedései. A műtétet egyéves kor körül végzik el az állatokon, amikor elérték kifejlett testnagyságukat.

– Hormontermelő szervet szoktunk eltávolítani – mondta dr. Hauberger Péter, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház állatorvosa. –  Herék és petefészkek eltávolítását végezzük, amely valamilyen szinten szerepet játszhat az állat fejlődésében.

A kandúr cicák és a kan kutyák műtétje ambulánsan történik. A beavatkozást altatásban végzik, majd az ébredés után hazavihető az állat. Nőstény macskák és szuka kutyák esetében a hasüregből távolítják el a petefészket és esetenként a méhet is. Ez hosszabb időt vesz igénybe, nagyobb műtéti sebbel is jár, de az ébredést követően a nőstény állatokat is hazavihetik gazdáik. Itt azonban varratszedésre a megjelölt időpontban vissza kell vinni az állatot. Az állatok a műtét utáni napon még étvágytalanok és kábábbak lehetnek, de pár nappal az operáció után már régi formájukat hozzák, hiszen az állatoknak jobb a gyógyulási képességük, mint az embereknek. Az ivartalanítással megvédhetjük kedvencünket a betegségektől és sérülésektől, valamint egy nyugodtabb, kedvesebb, kevésbé csavargó állatot tudhatunk magunkénak, hiszen a műtét után az állat természete is megváltozik.

Mikita Eszter