Közlekedjünk szabályosan – kerékpárral is!

Nyíregyházán közel 600 millió forintos fejlesztési programnak köszönhetően jelentősen megnőtt a várost átszelő kerékpárút-hálózat hossza. Már több mint 50 kilométeren, biztonságos körülmények között tekerhetnek a biciklisek.

 

Épülő bicikliutak

 

A fejlesztések ezen a téren is folytatódnak Nyíregyházán. Ismert, hogy a Modern Városok Program részeként elvileg már év végére kiépül Nyíregyháza és Tokaj között a biztonságos kerékpárút, s az egyik közgyűlésen elhangzott: egészen Borbánya (és a város) végéig, a Csárda utcáig kígyózik majd a bicikliút, a Szarvas utcai körforgalomból a Kígyó utcán kiágazó sáv folytatásaként. De a Szegfű utcán készülő négysávos, új szakasz is kap kerékpárutat – egyebek mellett.

 

Van kötelező és ajánlott

 

Dr. Vajtó Levente, rendőr századost, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezető-helyettesét kérdeztük, milyen felszereléssel kell kétkerekűre pattanni. A százados azt mondta, elsődlegesen a járművet kell biztonságossá tenni. Lényeges, hogy rendelkezzen a kerékpár megfelelő fékberendezéssel, hiszen a közlekedés során kellő időben megfelelő hatékonysággal meg kell tudni állni. A kerékpárt első és hátsó lámpával, prizmával és hangjelzést adó berendezéssel, vagyis csengővel is el kell látni. Ha lakott területen kívül sötétedés után, vagy rossz látási viszonyok között kerékpározunk, kötelező a láthatósági mellény, de nappal is sokkal messzebbről észreveszi az autós azt a biciklist, aki ilyen mellényt visel. Nem kötelező, de a biztonság érdekében érdemes fejvédőt használni, hiszen egy baleset során védtelen a jármű vezetője. Mindezeken túl gyermekeknek ajánlott könyök- és térdvédőt is használni.

 

Szülői felelősség

 

Mivel minden család közlekedik, így elsősorban a szülők felelőssége az, hogy a kiskorúakat megtanítsák rá. Fontos a szülői példa, de az is, hogy közlekedéskor elmagyarázza a gyermeknek, hol kell megállni, és mit jelentenek a KRESZ-táblák. A rendőrség munkatársai Baleset-megelőzési Program keretein belül tanítják meg az óvodás és iskolás gyerekeknek a közlekedés legalapvetőbb szabályait. A program oktatói nem csupán elméleti órákat tartanak a kicsiknek, hanem kerékpáros közlekedési versenyen is gyakoroltatják velük a szabályokat. Mivel a kerékpárutakra is a KRESZ szabályai vonatkoznak, így az azon haladóknak a táblákat kell figyelni. Külön meg kell említeni a STOP-táblát, az elsőbbségadás kötelező táblát, valamint a kerékpárút vége táblákat! Ha ezekkel a jelzésekkel találkoznak a közlekedők, akkor mindenféleképpen elsőbbséget kell biztosítani a forgalomban már részt vevőknek.

 

Elektromosan is kerékpárúton

 

A hiedelemmel ellentétben a kerékpárúton elektromos kerékpárral is lehet közlekedni, hiszen az ide vonatkozó szabály értelmében a „kerékpárút a kétkerekű járműveké”. Lakott területen kívül a segéd-motorkerékpárosok is igénybe vehetik a kerékpárutakat, de a motorkerékpárosok nem használhatják.

[REKLAM]

A kerékpárutakon, hogy ne alakuljon ki baleset, minden közlekedőnek figyelni kell. Rájuk is a KRESZ szabályai az irányadóak. Ennek értelmében jobbra tartási kötelezettség van. Ha két kerékpáros szembe találkozik, mind a kettőnek le kell húzódni jobbra, amíg elhaladnak egymás mellett. Előzéskor pedig mindig balról kell kikerülni az elöl haladót.

Számos új kerékpárút ingatlanok kapuja előtt vezet el. Ilyenkor az udvarból, garázsból kihajtónak kell az elsőbbséget megadni a kerékpárúton közlekedőknek, hiszen a KRESZ értelmében a forgalomba bekapcsolódó járműnek van elsőbbségadási kötelezettsége.

 

A tábla „erősebb” a festésnél

 

Nézzünk példát is azért, hogy egyszerűbb legyen a közlekedés! A Korányi Frigyes utcai körforgalomban van felfestett biciklis átvezetés, de elsőbbségadás tábla is figyelmeztet más közlekedőkre. Ebben a csomópontban elsődlegesen a táblát kell figyelni. A kerékpárosnak nem kell megállni, áthaladhat a másik oldalra, amennyiben elsőbbséget adott a keresztező forgalomban haladóknak.

A Magyar Közút Zrt. kérdésünkre elmondta, a vonatkozó közlekedési szabályok értelmében, ahol a jelzőlámpa jelzési képében mind a gyalogosok, mind pedig a kerékpárosok jelképe is elhelyezésre került, ott a kerékpárosok a kerékpáron ülve áthajthatnak az út túlsó oldalára, függetlenül attól, hogy a burkolati jelek kopottak, vagy adott esetben nem láthatók. Ilyen csomópont a körút–Kállói út találkozásánál található.

 

Tízzel (sem...) a sétálóban

 

Nyíregyházán, a Kossuth téren és a sétálóövezetben lehet kerékpárral közlekedni, ezt a behajtási pontokban elhelyezett KRESZ-tábla teszi lehetővé. Viszont csak 10 km/órával tekerhetnek ezeken a helyeken a biciklisek.
Nagyobb rendezvények idején (például VIDOR Fesztivál, Helló Nyíregyháza) a közút kezelője mobil KRESZ-táblákat telepít a behajtási pontokra, amelyek megtiltják azt, hogy rendezvények alatt kerékpárral közlekedjenek az emberek a belvárosban.

 

Mennyi az annyi?

 

Sebességhatár a kerékpárosokra is vonatkozik. A fő szabály szerint lakott területen, az úttesten 40 km/órával közlekedhetnek a biciklisek. Lakott területen kívül, amennyiben nem szállítanak utast, és fejvédőt viselnek, akkor 50 km/órás sebességgel közlekedhetnek, ha nem vesznek fel sisakot, akkor 40-nel tekerhetnek. Kerékpárúton 30 km/órával, gyalogos- és kerékpáros zónában pedig 20 km/órával közlekedhetnek. Járdán 10 km/órával hajthatnak a biciklisek, de ezt csak akkor vehetik igénybe, ha a mellette haladó út kerékpározásra alkalmatlan, mert például zsúfolt, forgalmas.

[REKLAM]

A kerékpárosokra a szeszesital-fogyasztás tilalma nem vonatkozik, viszont befolyásolt állapotban nem lehet biciklit hajtani. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos alkoholmennyiség felett, ami egyénenként eltérő lehet, már nem szabad kerékpárt vezetni. Rendőri intézkedés során, ha a befolyásoltság megállapítható, akkor szabálysértési eljárást indítanak az illető ellen.

 

Kerékpárosbarát települések

 

Lapszámunk megjelenése napján, pénteken tartják a városházán a Kerékpárosbarát Település és Munkahely Pályázatok díjátadó ünnepségét. Így a biciklis témát jövő heti számunkban is folytatjuk.

Mikita Eszter

 

Egyre többen kerekeznek

 

Bringás reggelire invitálták múlt csütörtökön a kerékpárosokat Nyíregyházán. Péksüteménnyel, gyümölcslével, vízzel és egy kis édességgel jutalmazták azt, ha valaki sportos, és egyben védi a környezetet. Az akcióval a Magyar Kerékpárosklub és a bringazok.hu a kerékpáros közlekedést népszerűsítette. A megyeszékhelyen évente kétszer vendégelik meg reggelivel a kerékpárosokat, a szervezők azt tapasztalják, a városban egyre többen közlekednek biciklivel. – Támogatjuk a biciklizést, és támogatjuk azt, hogy a lakosság és a nyíregyháziak minél többet használják a biciklijüket – mondta Pataki Roland, a bringazok.hu túravezetője. – Egy nagyon szép városban élünk, amelynek folyamatosan fejlesztik a bringás útvonalait, és mi szeretnénk ezt kihasználni, és támogatni a bicikliseket – tette hozzá. A bringazok.hu a nyíregyházi NYÍRFA KÖR Közhasznú Egyesület égisze alatt működő civil összefogás, amelynek célja a kerékpáros közlekedés népszerűsítése és az, hogy a két keréken közlekedőknek és a túrázás kedvelőinek szabadidős programokat biztosítsanak, csapatukhoz bárki csatlakozhat a szervezet közösségi portálon létrehozott oldalán.

Ferenczik Adrienne