Közlekedésrendészeti továbbképzés

Az éves kiképzési terv részeként kerül sor a napokban a KRESZ-ben bekövetkezett változásokkal összhangban a már elsajátított ismeretek felfrissítése. A társszervvel közösen folyamatos a továbbképzés, hiszen évente több alkalommal segítik az elméleti felkészítést.

A háromnapos közlekedési ismereteken belül a megkülönböztető jelzés használatával kapcsolatos ismereteket vették át az állománnyal, akik nemcsak a haladás közben lévő szabályokra tértek ki, hanem azokra az esetekre is, amikor forgalomterelést kell alkalmazni egy-egy kárhelyszínen.

A KRESZ alapján bár a megkülönböztető jelzést használó járművek előnyt élveznek, mégis számos szabályt kell betartaniuk és fokozottan figyelniük kell a forgalom egyéb résztvevőire is. A tűzoltójárművekkel pedig a manőverezés nem olyan egyszerű, összsúlya 16 tonna, a csúcsforgalomban pedig a gyorsítás és a lassítás komoly időveszteség számukra.

Az egyirányú utcába ugyan forgalommal szemben is behajthatnak, a közlekedési lámpa piros jelzését is figyelmen kívül hagyhatják körültekintően, de például autópályán és autóúton forgalommal szemben nem haladhatnak, nem mentesülnek viszont a rendőri forgalomirányítás alól és a vasúti sorompó tilos jelzését sem hagyhatják figyelmen kívül.

A háromnapos képzésen az ügyintézői jogosítvánnyal rendelkezők is felkészítést kapnak a KRESZ rájuk vonatkozó paragrafusaiból.