Közlekedésfejlesztés Nyíregyházán
Az év végéig elkészülhet a Mező utca – Bethlen Gábor utca –Vasgyár utca csomópont rekonstrukciója. A 600 millió forintos átépítés a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, hazai forrás felhasználásával. A közbeszerzési eljárásra február másodikai határidejére hét ajánlat érkezett.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részére elrendelte a Mező utca – Bethlen Gábor utca –Vasgyár utca csomópont rekonstrukcióját, amely még az elmúlt év végén látványos bontással kezdődött. A forgalmas kereszteződés áteresztőképességének javítása a Nyugati elkerülő továbbépülésével vált halaszthatatlanná. Ennek keretében külön kanyarodósávok létesítésére és sávbővítésre kerül sor, valamint a Konzervgyár gazdasági bejáratának a geometriai átalakítása történik úgy, hogy kevésbé zavarja a 36-os számú főút forgalmát. Az engedélyes terveket az önkormányzat már tavaly elkészíttette, az építési engedélyt is megkapták. Még az elmúlt évben kiírták a csomópontra a közbeszerzési eljárást, az ajánlattételi határidő február másodika volt. A borítékokat tegnap a fővárosban bontották fel. Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője elmondta, a határidőig összesen hét darab ajánlat érkezett be, ezek elbírálása van folyamatban. A szerződéskötést nyárra tervezik, és előreláthatóan az év végéig elkészülhet ez a beruházás.

 

600 MILLIÓS BERUHÁZÁS ÁLLAMI PÉNZBŐL

 

A 600 millió forintos átépítés a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, hazai forrás felhasználásával. Az építkezés kapcsán szükségessé vált a Bethlen Gábor utca 65. szám alatti ingatlanon lévő épület elbontása, tekintettel arra, hogy a jobbra kanyarodó sáv csak így alakítható ki. A Mező Imre utca felől lesz egy külön sáv, ami felgyorsítja a forgalmat a Tiszavasvári út felé, ugyanígy a felüljáró felől a körútra, valamint a Mező utcáról a belváros felé is lesz egy plusz sáv. Ez a csomópontfejlesztés is gyorsítja majd a forgalmat, nem lesz torlódás, a beruházás 600 millió forintba kerül. Nyíregyházán olyan csomópontok átépítése, fejlesztése történik mostanában, amelyek évtizedek óta problémát okoznak a közlekedésben.

Szoboszlai Tibor