Közlekedésbiztonsági vezetéstechnikai tréninget szervezett az Óriáskerék Egyesület
10-10 motoros kap két-két napon át professzionális szakemberektől elméleti és gyakorlati képzést az Esélycentrumban, illetve a Kertvárosi piac területén

Napjainkra olyannyira felgyorsult a közlekedés, és annyi jármű halad az utakon, mely nagy rizikót jelent a sofőröknek. Rendkívüli a balesetveszély. Különösen veszélyeztetett a két keréken haladó motorosok népes tábora.

A jó technika ismerete és a rutinos gyakorlat viszont életet menthet – vélik a szakemberek. Rendszeresen csak Budapesten kínálnak vezetéstechnikai tréninget, néhány esztendeje azonban Nyíregyházán is meghirdetik a lehetőséget.

Bajzáth Dániel is hódol a motoros szenvedélynek, szerkesztőségünk munkatársának elárulta, nagyon hasznosnak tartja a meghirdetett képzést.

Mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, vegye igénybe a képzést, mert rengeteget lehet tanulni és egy olyan maradandó tudás, melyet majd a jövőben is lehet használni. Nem csak itt a pályán, hanem a  hétköznapokban,  manőverezési technikákat, vészfékezést, szlalomozást, amikor éppen közlekedünk az autók között, rengeteg hasznát tudjuk ennek venni.

Azokban az országokban, ahol bevezették a motoros tréninget, igazoltan 30-40 %-kal csökken a balesetek száma. Többen úgy nyilatkoznak, hogy eddig nem is tudtak vezetni, hiába a vizsga és a jogosítvány. 

Azt mondhatom, hogy a motorosoknak 80 %-a ezt a képzést nem tudná most úgy elvégezni, hogy csak bemutatják neki és végigmegy a pályán. Általában nagyon gyengén tudnak motorozni. Elmennek a hegyekbe és kisodródnak a kanyarban, vagy ha kell egy hirtelen manőver, nem tudják megoldani, hiszen a hirtelen kikerülést nem tudják. Ennek a technikáját ha itt megtanulja, utána gyakorolja, az életét is megmentheti nagyon sok motoros.

- nyilatkozta az Óriáskerék Egyesület elnöke, Szász Károly.

A szakértők közreműködése, a nyíregyházi Önkormányzat támogatása, illetve az Óriáskerék Egyesület szervezőmunkája nyomán igen népszerű a tréning a motorosok körében. Megfelelő helyet találtak az Esélycentrum és a Kertvárosi piac területén mind az elméleti mind a gyakorlati képzés számára.

A Tokaji úti piacon nagyon jó aszfaltozott placcok vannak, de nincs az elméleti képzésre infrastruktúra. Örökösföldön ott van a rutinpálya, de nehéz megszervezni, hogy ne zavarjuk a vizsgákat vagy a rutinképzéseket. Az Esélycentrumban, a Kertvárosban minden adott, hiszen itt a piac, amit az Önkormányzat a NYÍRVV segítségével felújított olyan szintre, hogy meg lehessen tartani a képzést. Mellettünk van az előadóterem, ami az elméleti képzésnek ad helyet.

- mondta Tóth Imre önkormányzati képviselő.

A közbiztonság mellett kiemelt figyelmet kap városunkban a közlekedésbiztonság. A cél a folyamatos képzés, hiszen nem igaz a gondolat, miszerint mindenki tud motorozni. A jelentkezőket továbbra is az Óriáskerék Egyesület fogadja.