Közlekedés szirénával

Ahhoz, hogy a tűzoltók időben és baleset nélkül odaérjenek a tűzesethez, a gépkocsi vezetőjének és az úton közlekedő autósoknak is be kell tartaniuk a közlekedési szabályokat, és elő kell segíteni, hogy a tűzoltókocsi akadály nélkül haladhasson. A tűzoltók úgy látják, ez nem mindig egyszerű, sok gépkocsivezető ugyanis nem tudja, ha szirénázó tűzoltóautó érkezik az útszakaszra, mi a teendő.

– Gyakran későn vesznek minket észre, és megijednek – mondta Borkó József, tűzoltó törzsőrmester. – Aztán hirtelen megállnak, és nem tudják, hogyan tovább, álljanak, vagy tovább menjenek. Mi pedig nem tudjuk őket sem balra, sem jobbra kikerülni, így sokszor nagyon nehezen haladunk.

 

TOVÁBBKÉPZÉSEN ELEVENÍTETTÉK FEL A SZABÁLYOKAT

 

Három napon át továbbképzést tartottak a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók beosztott állománya számára a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai a KRESZ-ről, ezen belül kiemelten a megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó szabályokról. A képzésen a résztvevők a KRESZ-ben bekövetkezett változásokkal összhangban felfrissítették tudásukat. A szirénázó járművek az egyirányú utcába a forgalommal szemben is behajthatnak, a közlekedési lámpa tilos jelzésén is átmehetnek, de autópályán és autóúton a forgalommal szemben nem haladhatnak, és a vasúti sorompó tilos jelzését sem hagyhatják figyelmen kívül.

 

AZ AUTÓVEZETŐK SEGÍTHETNEK

 

A KRESZ szerint a megkülönböztető jelzéssel haladó jármű vezetőinek fokozottan figyelniük kell a forgalomban részt vevő más járművekre, az úton közlekedő autósoknak pedig segíteniük kell a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek haladását.

– Amikor az autósok észreveszik, hogy jön egy tűzoltóautó, egy 16 tonnás monstrum, gyakran megijednek – mondta Toldi András, nyíregyházi tűzoltóparancsnok. – Fékeznek, és ezzel feltartják a tűzoltókat. Nagyon fontos lenne, hogy a gépkocsivezetők, ha érzékelik és látják a tükörben, hogy mögöttük jön a hang- és fényjelzést adó gépjármű, ne azonnal fékezzenek, hanem szépen fokozatosan lassítsanak, húzódjanak le az út szélére. Ezzel megnyitják a sort, így a tűzoltóautó egy lassúbb fékezés után lendületesen tovább tud haladni.

A katasztrófavédelmi kirendeltség és a hivatásos tűzoltók továbbképzése folyamatos, évente több alkalommal is segítik a társszervek az állomány elméleti felkészítését.

F. A.