Közgyűlés: újabb ötmilliárd fejlesztésekre!

– Jó pályázatokat nyújtott be Nyíregyháza és a korábbi, a város számára elkülönített kormányzati fejlesztési keretet további 5 milliárd forinttal bővítették. Így már 30 milliárd forint körüli összegre lehet majd pályázni – ezt jelentette be ma a napirendi pontok tárgyalása előtt dr. Kovács Ferenc a képviselő-testület ülésén. A polgármester közölte, hogy az erről szóló határozat október 13-án jelent meg a Magyar Közlönyben. – Ennek a háttere, hogy volt egy 38 milliárdos tartalék a 23 megyei jogú város részére, és ezért volt tulajdonképpen projektekkel egy versenyhelyzet is. Azt gondolom, hogy Nyíregyháza nagyon jól szerepelt, hiszen a 38-ból 5 milliárdot kapott – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

 

Fejlesztések városszerte

 

A polgármester elmondta, a plusz forrásból 600-600 millió forint értékben korszerűsítik a Mező, a Vasgyár és a Bethlen Gábor utca, valamint a Derkovits, Tiszavasvári út csomópontját. Emellett összességében 1,5 milliárd jut a Múzeumfalu, 1,4 milliárd pedig a Szabadtéri Színpad fejlesztésére – e kettőnek ezzel jelentősen nőtt a Modern Városok Programban eredetileg tervezett költségvetése. A többletforrásból bőven, 900 millió forintot áldoznak az Állatpark fejlesztésére. Dr. Kovács Ferenc hozzáfűzte, a most már 30 milliárdosra nőtt kormányzati, úgynevezett TOP-os fejlesztési keret 52 százalékára elkészültek a konkrét tervek. Közel 10 milliárd forint értékű beruházást pedig jóvá is hagyott a kormány, ennek már 7 aláírt szerződés az eredménye. Három beruházás: a Szegfű utca négysávosítása, a Kígyó utca - Debreceni út csomópontjának átépítése és a csapadékvíz elvezetési program bővítése pedig ezekben a napokban is tart. Kedvező döntés született a „Zöld város" projekt kapcsán is, így nagyjából 1,25 milliárd forintból újul és szépül meg többek között a Bujtosi Városliget, a Benczúr és Bessenyei tér és a Szarvas utcai körforgalom környéke is.

 

Az állatparkban nagyot álmodnak

 

Az állatpark fejlesztése a napirendi pontok tárgyaláskor is a képviselő-testület elé került, újabb kormányzati forrásból ugyanis jövőre megkezdődhet a tervezett látogatócentrum kialakítása, s később egy India-ház és egy Afrika madárvilágát bemutató beruházás. A fejlesztéseket a képviselők pártállástól függetlenül támogatták. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Támogatjuk az előterjesztést. Az Állatpark Nyíregyháza egyik legerősebb vonzerővel rendelkező létesítménye, arról nem is beszélve, hogy Európa kiemelkedő és a legjobbak között lévő állatparkjáról beszélünk. A továbbiakban is számíthatnak a támogatásunkra, de azt megjegyezném, hogy az Állatpark és Sóstógyógyfürdő mellett másfajta vonzerő növelő beruházásokat is szívesen látnánk – fejtette ki Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője.

 

„Használjuk a kamerákat a szabálytalankodók ellen!"

 

A közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendeletet is módosította a közgyűlés. Erre azért volt szükség, mert újabb 23 kamerával bővült a térfigyelő kamerák száma a város területén. Ennek a napirendi pontnak a tárgyalásakor az MSZP-s Nagy László azt mondta, nemcsak a bűnmegelőzés, felderítés miatt kellenek az új kamerák, hanem a szabálytalanul közlekedők miatt is. Azt mondta, a belvárosban egyre többen hánynak fittyet a KRESZ-szabályokra és ennek gátat kellene vetni. 

– A városban egyre inkább elharapódzott most már az a szabálysértési hullám, ami a közlekedésben jelentkezik. Egyrészt ennek a visszaszorítására is képes kellene, hogy legyen a rendszer. Másrészt viszont azt gondolom, hogy a közlekedésszervezésben is hatalmas lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy ne legyenek túlzsúfoltak az útjaink. Lehetne olyan megoldásokat találni, akár a térfigyelő rendszer segítségével is, amelyek könnyíthetnék a közlekedési helyzeteket – jegyezte meg Nagy László, az MSZP önkormányzati képviselője.

 

Kirják Róbert öt évre direktor lett

 

A mai közgyűlésen a képviselők a szociális étkeztetési feladatok ellátásról is döntöttek. Erre egyetlen pályázóként a református egyház jelentkezett. Ez a felekezet végezte az idősek, elesettek ellátást a korábbi években is. A képviselők úgy döntöttek 10+5 évre a szociális étkeztetés ismét a református egyház feladata lesz. Eldőlt az is, ki fogja a következő 5 évben a Móricz Zsigmond Színházat igazgatni. A direktori széket a jelenleg megbízott vezetőként működő Kirják Róbert kapta meg.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)