Közgyűlés: közel 1,3 milliárdos fejlesztési forrásra pályázhat a város, energetikai céllal
Fotó: Szarka Lajos

Újra ülésezett a nyári szünetet követően Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése. A képviselők a számos napirend között több olyat is támogattak, melyek újabb fejlesztéseket jelenthetnek, pályázatok révén. Van köztük olyan, ami egészségügyi, van, amelyik sportcélú beruházás, de a legjelentősebb, közel 1,3 milliárd forintos csomag oktatási és kulturális intézmények felújítására érkezhet, TOP-os forrásból. Erre azért nyílt lehetősége a városnak, mert Nyíregyháza az ilyen jellegű, uniós források felhasználásában élen járt országos viszonylatban az elmúlt időszakban.

A két közgyűlés közötti időszak történéseit feldolgozó, a Nyíregyházi Televízió által készített kisfilm megtekintésével kezdődött a nyár végi közgyűlés, melyet a polgármester szóban egészített ki.

Több mint 1500 gyermek önkormányzati, nyári táborokban

Ennek részeként tájékoztatta a közgyűlést, hogy ezen a nyáron összesen 896 gyermek nyaralt az önkormányzati napközis táborokban, 739 gyermek az önkormányzat támogatása mellett, kedvezményesen. A járványügyi szabályok szigorú betartásával idén 629 nyíregyházi gyermek táborozhatott 10 turnusban az önkormányzat tulajdonában lévő Szigligeti Gyermeküdülőben. Ebben az évben 151 gyermek részesült támogatásban.

Új Egészségügyi Centrum létesül

– Júliusban elkezdődött a Tokaji út 3. szám alatt az Egészségügyi Centrum kivitelezése. A beruházás során az „Albérlők háza” földszintjén egy egészségügyi centrum létesül, amely a hajléktalanok háziorvosi ellátását napi 24 órában biztosító szolgáltatásnak ad majd helyet. A kivitelezés tervezetten 2020. év végére befejeződik – ismertette a polgármester.

Szabadtéri pályák épülnek a Vasváriban és az Aranyban

– A közgyűlés döntése nyomán a Kézilabda Szövetség Tornaterem Felújítási Programjának keretében 8 tornaterem felújítására és 3 szabadtéri pálya megépítésére adtunk be pályázatot. Ez is egy régi programunk, eddig 12 tornatermet tudtunk felújítani. A szövetség a Vasvári Pál Gimnázium és az Arany János Gimnázium udvarán megépítendő szabadtéri pályára benyújtott pályázatokat pozitív elbírálásban részesítette, a tornatermeket érintő pályázatokat a támogatási keretösszeg kimerülése miatt tartaléklistára helyezte. A beruházás 100%-os szövetségi támogatással valósul meg. A 2 pálya megépítésére várhatóan idén ősszel kerül sor a szövetség tájékoztatása alapján – közölte dr. Kovács Ferenc.

Cantemus – új kulturális rekord

A polgármester külön kiemelte a nemzeti együttesünk, a Cantemus által indított és menedzselt új magyar kulturális rekordot, mely az István, a király záródallamához kötődik, s melyre 7336 érvényes videószelfi érkezett be, 47 országból. A képviselők is megtekinthették a Nyíregyházi Televízió által készített kisfilmet, ami a közgyűlés időpontjáig már 48 ezer megtekintésnél tartott.

Kulturális intézmények, uszoda, NYÍRVV

A második napirend keretében módosították az önkormányzat által fenntartott kulturális intézmények – Váci Mihály Kulturális Központ, Jósa András Múzeum, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Nyíregyházi Cantemus Kórus – alapító okiratát a közalkalmazotti jogviszony átalakulása miatt, törvényi kötelezettség alapján. Külön napirend foglalkozott a nemrég megépült Városi Uszodával is, melynél pótberuházások megvalósítása van folyamatban. A csütörtöki döntés szerint a város üzemeltetői tevékenységet támogató közreműködői megállapodást kötött a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-vel. Jóváhagyta a közgyűlés a NYÍRVV Nonprofit Kft.-vel kötött, módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt 2020. évi Éves Közszolgáltatási Szerződést is.

Sportpálya épülhet Oroson

Újabb sportpályával gazdagodhat a város, mellyel tovább bővülhet az ilyen jellegű sportlétesítmények országos viszonylatban is magas száma. Az MLSZ Országos Óvodai Pályaépítési Programja keretében grundméretű, műfüves labdarúgópálya megépítése pályázik a város, mindössze 10%-os, nagyjából 1,7 millió forintos önerő mellett, mely nyertesség esetén Oroson, a Herman Ottó tagintézmény udvarán készülhet el.

Szpari-támogatás

Napirendre került a Nyíregyháza Spartacus FC támogatása is, amely a szokott feltételrendszerrel folytatódik, szponzori szerződés keretében. Az összeg továbbra is 65 millió forint, s amennyiben feljut a csapat az első osztályba, további, egyszeri 50 milliós szponzorációs díjban részesül.

Pályázat rendelő felújítására

Pályázik az önkormányzat a tulajdonában lévő, Rozsnyai utca 8. szám alatti, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság telephelyeként fenntartott gyermek- és fogorvosi rendelő, valamint védőnői szolgálatnak helyet adó épület külső és belső felújítására.

Jól használtuk fel a forrásokat, újabb 1,3 milliárd érkezhet

Három, egymással részben összefüggő napirend is komoly, energetikai célú fejlesztések pályázatait tartalmazta, összesen közel 1,3 milliárd forint értékben, 100%-os támogatás mellett. A városi önerőt sem igénylő lehetőségek nem véletlenül adódtak Nyíregyháza előtt a polgármester szerint, aki kifejtette, azért juthat pluszforráshoz a város, még az unió 2020-ig tartó költségvetéséből, mert Nyíregyháza jól használta fel az eddigi EU-s támogatásokat. – Tájékoztatnom kell a közgyűlést és a közgyűlést figyelő nyíregyháziakat, hogy erre a három pályázatra azért kaptunk lehetőséget, mert a TOP-os fejlesztéseknél Nyíregyháza volt a legeredményesebb és a legsikeresebb az országban.

Intézmények energetikai felújítása

Az összesen közel 1,3 milliárd forintos beruházássorozatnak számos tervezett eleme van az előterjesztések alapján. Az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium energetikai fejlesztése, két közművelődési intézmény, a városmajori és a borbányai művelődési ház, valamint az NYSZC Inczédy György Szakgimnázium, Szakközépiskola épületeinek energetikai korszerűsítése, továbbá a Vécsey köz 4. és a Bocskai utca 25. szám alatti önkormányzati épületek, illetve az NYSZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola épületeinek energetikai korszerűsítése.

FIDESZ-KDNP: Fejlesztések a pandémiás helyzet ellenére is

– Olyan energetikai fejlesztéseket hajthatunk végre iskolákban, amelyeket – annak ellenére, hogy itt van a pandémiás időszak, és nagyon sok önkormányzat küszködik költségvetési problémákkal – nagyon örömteli módon tudunk véghezvinni a terveinknek megfelelően. Szét kell nézni a városban: körforgalmakat adtunk át, az energetikai fejlesztések folytatódnak, óvodát fejlesztünk, tehát mondhatjuk azt, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is szépen tudjuk teljesíteni az általunk eltervezetteket, természetesen a meglévő odafigyelés mellett – nyilatkozta a téma kapcsán a Nyíregyházi Televíziónak dr. Adorján Gusztáv, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

Szövetségben Nyíregyházáért: Támogatjuk, de van még teendő e téren

– Az ellenzéki frakcióban úgy látjuk, és természetesen ebben egy véleményen vagyunk a városvezetéssel, hogy a környezet védelme, az energetikai megtakarítások nagyon fontosak Nyíregyházán is. Éppen ezért támogatni fogjuk ezeket az előterjesztéseket, hiszen ezeknek az intézményeknek, épületeknek az utólagos hőszigetelését, fűtésrekonstrukcióját, vagy egyéb, ilyen típusú beruházását mi is fontosnak tartjuk. Ugyanakkor vannak még szép számmal olyan intézmények Nyíregyházán, amelyek érdemesek lennének arra, hogy ilyen irányban gondolkodjon a városvezetés. És a következő időszakban erre konkrét javaslatokat is fogunk tenni – mondta az NYTV-nek Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Folytatódik a házszámok megállapítása

Tovább folytatódik a házszámok megállapítása is, törvényi kötelezettség alapján; a többéves, teljes körű folyamat nagyjából 100 000 ingatlant érint. A 2018-ban indult, szisztematikus felülvizsgálati eljárás több évtizedes problémákat orvosol, így egységes központi címregiszter jön létre. A változások a város honlapján nyomon követhetők.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20200827