Közgyűlés: jönnek az elektromos kutak és támogatják az úszásoktatást

Tavasszal kezdődik meg az összesen 75 férőhelyes óvoda kialakítása a kórház területén. A napirendi pontok tárgyalása előtt ezt a bejelentést tette ma Nyíregyháza polgármestere. Dr. Kovács Ferenc elmondta, a beruházáshoz több mint 140 millió forint állami támogatást kapott a város, és a kivitelezésnek már csak annyi akadálya van, hogy egymás közt rendezze a tulajdonviszonyokat az önkormányzat és az állam. Az óvoda az ott dolgozó gyermekes munkavállalók számára biztosítja, hogy a szülők minél hamarabb visszamehessenek dolgozni. A polgármester ezt követően arra buzdította a közgyűlés tagjait és a városlakókat, hogy október 2-án vegyenek részt a népszavazáson és lelkiismeretük szerint döntsenek a fontos kérdésről. 

– A népszavazás a legerősebb felhatalmazás, minden országban, egész Európában. Éppen ezért ez egy, amellett, hogy egy nagyon erős felhatalmazás, nagyon erős kötelem bármelyik kormánynak, bármelyik parlamentnek. Azt gondolom, ezért mindenkinek el kell mennie és szavaznia kell – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

A napirendi pontok tárgyalásakor szó esett a Modern Városok Program beruházásairól. A közgyűlésen elhangzott, a komplex fejlesztési csomagból két beruházás, a Kállay-kúria felújítása és a Nyíregyháza–Tokaj bicikliút építése kezdődött el. Ezek ugyan némi csúszással, de a jövő évben be is fognak fejeződni. A városi Fidesz-frakció vezetője ugyanakkor hozzáfűzte, a csomag többi eleme is élhetőbb, szerethetőbb várost eredményez majd.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagyon várjuk a Nyugati elkerülőnek a befejezését, a Tokaj–Nyíregyháza közötti kerékpárutat, várjuk a közlekedési csomópontok elkészültét, a Kállay-kúria elkészültét, az atlétikai centrum elkészültét és azt gondolom, látható már, hogy bizonyos munkák el is indultak, mert most – hála Istennek – megint sok helyen fel van túrva Nyíregyháza – hangsúlyozta dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A polgármester a Nyugati elkerülőt illetően úgy nyilatkozott, a jelenlegi tervek szerint nem két, hanem egy ütemben folytatódik az út megépítése. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, a kormány elképzelései alapján 2020-ra Nyírszőlőst is eléri majd az új elkerülő. A képviselők azt a napirendi pontot is támogatták, hogy több mint 26 millió forintból 10 darab elektromos töltőállomás jöjjön létre Nyíregyházán. Ez a beruházás is központi forrásból valósulhat meg, az önkormányzatnak a költségek csupán 6 százalékát kell előteremtenie. A képviselők elfogadták az elektromos kutak kialakítását, bár a szocialisták megjegyezték, egyelőre még csekély igény jelentkezik a kutak iránt. A jobbikosok pedig azt mondták, nem csak a belvárosba kellene elektromos töltőállomás. 

– Közel egymáshoz kerültek kijelölésre. Abban nem gondolkodnak-e, hogy például az M3-as autópálya bevezető szakaszai közelében, vagy le- és felhajtóihoz, a Debreceni útnál a forgalmat megnézve, annak arányaiban, hogy oda nem lenne érdemes egy gyorstöltésre alkalmas készüléket kihelyezni – tette hozzá Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője.

A közgyűlésen döntés született arról is, hogy a nyíregyházi székhelyű általános iskolák 6. osztályos tanulóinak úszásoktatásához hozzájáruljon az önkormányzat. Az előterjesztésből kiderült, közel 700 gyerek fog ilyen módon úszni tanulni, ami a városnak több mint 8,5 millió forintjába kerül majd. A képviselők, pártállástól függetlenül, támogatták az úszás oktatását, azonban az MSZP részéről az hangzott el, hogy az egész ország területén kevés a tanmedencék száma.

– A legnagyobb problémát abban látom, hogy nincs megfelelő mennyiségű tanmedence, nincs megfelelő számú vízfelület annak érdekében, hogy az úszásoktatást normális feltételek között tudja megcsinálni bármelyik város. Így Nyíregyháza sem tudja ezt megtenni – fogalmazott Nagy László, az MSZP önkormányzati képviselője.

A közgyűlésen végül az is kiderült, hogy többek között a Sóstóra tervezett négycsillagos hotel, valamint az állatpark, a múzeumfalu beruházásai és a Szabadtéri Színpad átépítése érdekében nagy lépéseket tett a város. A tervezésük, közbeszerzésük véget ért és a jövő év elejére kész lesz a kiviteli tervük is. Így jövőre akár ezek a projektek is elindíthatóvá válhatnak a miniszterelnök és polgármester által aláírt Modern Városok Program keretében, állami finanszírozással.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)