Közgyűlés: Ingyen kéri az Erzsébet szállodát az önkormányzat!

Az Együtt-egymásért Burger István díj átadásával kezdődött a mai közgyűlés, melyet Suta György vehetett át. A Szent Imre Katolikus Szülők Egyesületének elnökhelyettese áldozatos munkájáért, széleskörű nemzetközi kapcsolataiért kapta meg a kitüntetést. Ezt követően a napirendi pontok előtt dr. Kovács Ferenc bejelentette, hogy jövőre megkezdődhet a Bencs Villa felújítása és az ökológiai sétány kialakítása a Sóstói erdőben. Mindkét beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Nyíregyházának dedikált forrásaiból valósulhat meg.

 

„Új lendület az oktatásban!"

 

A napirendi pontok tárgyalásakor a legnagyobb vitát az váltotta ki, hogy a Nyíregyházi Szakképzési Centrum és a helyi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ állami fenntartásba kerül. A városvezetés szerint ez új lehetőséget ad az intézményeknek, például ez a lépés a záloga annak, hogy elkezdődjön a Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium energetikai felújítása, amire 200 millió forintot fog költeni az állam. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez egy új lehetőséget ad, nem fekete-fehér semmi. Először is érdemes lenne megismerni ezt az új rendszert. Ha nem ismerjük meg, nem is láthatjuk, hogy milyen lehetőségeket nyit meg, és arra törekszünk, hogy a legjobb megoldást találjuk meg a nyíregyházi oktatás színvonalának megtartásáért és emeléséért, hiszen ez a város jövője szempontjából kiemelkedően fontos – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Az MSZP-sek szerint ugyanakkor ezzel a döntéssel távolabb kerül az oktatás a helyi közösségtől. Uniformizálódik és a tartalmi kérdések után már a működtetésbe sem tud beleszólni majd az önkormányzat. 

– Mi azt látjuk ebben, hogy az önkormányzatiság egyértelműen csorbul. Láthattuk ezt korábban a megyéknél, most pedig már a városok és a települések esetében is, hiszen folyamatosan csökken az önkormányzatok mozgástere és feladatrendszere. Az oktatás elvesztését például egy ilyen iskolavárosban, mint Nyíregyháza, mi nagyon nagy hibának tartjuk – fejtette ki Jeszenszki András (MSZP).

Hasonlóan vélekedett a döntésről Lövei Csaba is. Az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője szerint a döntésnek nem volt súlya, mert az állam minden körülmények között átvette volna az intézményeket. A politikus ezért a közgyűlés előtt még sajtótájékoztatót is tartott. 

– Ez egy nagyon szomorú nap Nyíregyháza történetében. Igazából innen kezdve az önkormányzatnak semmiféle közvetlen beleszólása nem lesz az intézmények fenntartásba, ezek működtetésébe. Azok az iskolák, az az intézményrendszer, amit a nyíregyházi adófizetők pénzéből, sok esetben saját kétkezi munkájából épült fel, innentől kezdve ezt elveszíti Nyíregyháza – tette hozzá Lövei Csaba (Együtt).

 

Szállodát kértek az államtól

 

Az iskolák átadása után állami tulajdonban lévő ingatlanok térítésmentes átadásáról szóló kérelmeket szavazott meg a képviselő-testület. Az önkormányzat azt szeretné ugyanis, ha a város tulajdonába kerülne a repülőtér mellett egy egyhektáros állami ingatlan. Ezzel úgy lehetne fejleszteni a légikikötőt, hogy a közepes méretű gépek fogadására is alkalmas legyen. Emellett kérik az államtól a Jósa András Múzeum területén lévő gazdasági létesítmény átadását is. Itt szeretnék berendezni az intézmény műszaki szolgáltató részlegét és műhelyét. A képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg azt a kérést is, hogy az állam térítésmenetesen adja át a közelmúltban bezárt Erzsébet Szálloda (korábban Park Szálló) tulajdonjogát a városnak. 

– Azt gondolom, hogy a Park Szálló már évek óta irritálja az embereket, mert gyakorlatilag évek óta kihasználatlan az ott lévő terület. Ráadásul ez Sóstónak az egyik legszebb részén található. Korábban is volt már erre próbálkozás. Polgármester úr és az önkormányzat próbálkozott ennek a megszerzésével. Most ismét van egy lehetőségünk. Szeretnénk ezzel élni, hisz a Sóstó fejlesztéshez nagyon szükség lenne erre a területre, és remélhetőleg sikerül ezt térítésmenetesen az államtól megszerezni – fejtette ki a Fidesz frakció véleményét dr. Adorján Gusztáv.

 

Új szakágak a sportcentrumban

 

A képviselők egyhangúlag szavazták meg azt az előterjesztést, hogy két új szakággal bővüljön a Nyíregyházi Sportcentrum. A döntés alapján vízilabda és a jégkorong csapata is lesz a Sportcentrumnak. A jobbikos képviselők úgy fogalmaztak, az lenne jó, ha a két szakág hosszú távon fennmaradna a városban és ezek kialakítása nem menne a többi sportág rovására.

– Hosszú távon kell ebben gondolkodni. A jelenleg meglévő szakágak finanszírozását pedig nem szabad, hogy csorbítsa. Hogyha ezek a támogatások a jövőben megszűnnének vagy csökkennének, akkor is a fenntartásukat, működtetésüket ugyanolyan színvonalon kell majd a városnak megtartania, mint ahogy a jelenlegi formában működnek – mondta el Béres Csaba.

Az önkormányzat vezetése úgy fogalmazott, a szakágak kialakításával a város azt is jelzi, szeretne egy jégcsarnokot és egy új uszodát építeni. Dr. Kovács Ferenc hozzáfűzte, erről már a két sportági szövetséget is értesítették. Hozzátette, a város tervei szerint a jégcsarnok már jövőre felépül a bujtosi városrészben. Azt is elmondta, a jégkorong és a vízilabda kiemelt látványsportág, ami állami támogatásban részesülhet.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)