Közgyűlés – Helyi közösségek pénzügyi támogatásáról és múzeumi programokról döntöttek

A napirendek tárgyalása előtt városi elismeréseket adtak át. A Nyíregyháza Város Közbiztonságáért „Sztárek Ferenc-díjat” Szabó Lajos polgárőr a közösségért végzett munkájáért kapta meg. A Nyíregyháza Város Sportjáért Kovács „Bütyök” József-díjat pedig Pokrovenszki József egykori gyaloglónak, az olimpikon Helebrandt Máté jelenlegi edzőjének ítélte oda a képviselő-testület.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A közgyűlésen bemutatkoztak a két nyíregyházi választókerület április 8-ikán megválasztott országgyűlési képviselői. Dr. Szabó Tünde és Dr. Vinnai Győző kedden délután vehették át megbízólevelüket. Megköszönték a választók bizalmát, majd hangsúlyozták, a jövőben is fontosnak tartják a közös gondolkodást az önkormányzattal.

Beszámoló és okirat módosítás

A napirendek tárgyalása során a képviselők beszámolót hallgattak meg a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elmúlt évi szakmai tevékenységéről. A 2001 óta működő szakmaközi testület a Nemzeti Drogellenes Stratégia szellemiségével azonosulva elősegíti az egészséges élet feltételeinek kialakítását, az egészségi állapot fenntartása és lehető legteljesebb helyreállítása érdekében. A legutóbbi online felmérés eredménye azt mutatja, a fiatalok legnagyobb része tudatosan éli az életét, így tudja, hogy a drogot el kell kerülni, még ha kipróbálja is. Van egy szűkebb réteg, amelyik függővé válik, felépülésükkel az egészségügynek kell foglalkozni.

A közgyűlés módosította a Tündérkert Keleti óvoda alapító okiratát. Erre azért volt szükség, mert a Jósa András Oktatókórház területén több mint 1000 négyzetméteres, három csoportszobás, mellette pedig torna és sószobával is ellátott óvoda épült. Az intézményegység 75 férőhelyes és főként az egészségügyi dolgozók gyermekei használhatják majd. A beruházásra részben állami és részben önkormányzati forrásból került sor, elnevezése Tündérkert Keleti Óvoda Orgonasíp Tagintézmény lett.

Ellátások és támogatások

Nyíregyháza Önkormányzata 2017 decemberében ellátási szerződést kötött Nagycserkesz Község Önkormányzatával bölcsődei szolgáltatás, és gyermekek átmeneti gondozása, továbbá Kálmánháza Község Önkormányzatával gyermekek átmeneti gondozása, valamint család -és gyermekjóléti szolgáltatás biztosítására. A két település kérte, hogy 15 jelzőkészülék működtetésével biztosítsák a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is. A képviselők ezzel egyetértettek, és módosították a korábbi szerződéseket.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Napirendre került a helyi önszerveződő közösségek elmúlt évre biztosított pályázati támogatásainak pénzügyi elszámolása. A város erre a célra 25 millió forintot különített el, ebből 23 millió 125 ezer forintot ítélt oda. Az elszámolást követően a képviselők döntöttek az idei évre benyújtott pályázatokról is.
Halkóné Dr. Rudolf Éva a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese elmondta, idén is sok civil szervezet nyújtotta be a pályázatát. Azért támogatják őket, mert segítik az önkormányzat kötelező, és nem kötelező feladatainak ellátását, tevékenységük széles körű, és hasznos a város számára.

Nagy László az MSZP önkormányzati képviselője szerint ma Magyarországon népszerűek a civil szervezetek. Nyíregyháza már 20 évvel ezelőtt is élen járt abban, hogy támogatták ezeket a szervezeteket és bevonták az önkormányzati munkába. Összességében a közös feladatellátás nem változott azóta.
Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője úgy látja, a támogatott szervezetek a sporttól a kultúráig nagyon jó formában és minőségben rendeznek olyan programokat, amelyek a közösség erejét növelik.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A közgyűlés szándéknyilatkozatot fogadott el partnervárosi kapcsolat kialakításáról a lengyel Bielsko-Biala és Nyíregyháza Önkormányzatai között. A kapcsolatokat a kölcsönösség jegyében a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a sport, az egészségügy, a környezetvédelem és az idegenforgalom területén kívánják kibontakoztatni, nagy hangsúlyt fektetve a polgárok, különösen a fiatalok közötti személyes kapcsolatok kialakítására, egymás országainak jobb megismerésére.

Múzeumi jubileum és tömegközlekedés

Az önkormányzat elfogadta a Jósa András Múzeum 150. évfordulója alkalmából kulturális programok megvalósítására benyújtott pályázati programot. Nyíregyháza kérelmet nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ami alapján Balog Zoltán miniszter a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből 4 millió forint támogatásban és további 2 milliós kiegészítő támogatásban részesítette a Jósa András Múzeumot. Ezt a pénzt a múzeum gyűjteményeinek legszebb, legérdekesebb, esetleg ritkán, vagy még be nem mutatott tárgyait, leleteit felvonultató kiadvány megjelentetésére kívánják fordítani.

A képviselők megtárgyalták a Nyíregyháza város közigazgatási határán belül az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás közszolgáltatási szerződésének elmúlt évi teljesítését. A város polgármestere és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója egy évvel ezelőtt aláírt közszolgáltatási szerződés módosítás értelmében az önkormányzattal abban állapodott meg, hogy a szolgáltatás folyamatossága érdekében 2018. június 30-ig a Közszolgáltatási Szerződést meghosszabbítják. Emellett kiegészítették az önkormányzat által beszerzett 41 db CNG üzemű, új autóbusz üzembeállításával kapcsolatos feladatok meghatározásával.

 

Szoboszlai Tibor