Közgyűlés előtt a sportfinanszírozás

Ezúttal is kellemes kötelezettségének tett eleget Nyíregyháza képviselőtestülete soros ülésén. A napirendek elfogadás előtt az Együtt Egymásért „Burger István‐díj-at” vehetett Lakatos Ferencné, a „Nyíregyháza Gyermekeiért és Ifjúságáért" Kégly Szeréna elismerésben részesült Hudákné Fábián Nóra. A közgyűlés Nyíregyháza Örökös Karnagya címet adományozott Szabó Dénesnek.

A Kossuth-díjas karnagy, aki a napokban vehette át a Nemzet Művésze elismerést, köszöntőjében azt hangsúlyozta: kitüntetése szellemisége mindenkit érint, akik szerették és szeretik a Cantemus Kóruscsaládot. Úgy véli: van az örömnek egy olyan paradoxona: minél többen osztoznak benne, értéke annál nagyobb lesz.
Az ünnepélyes pillanatokat követően elsőként a két közgyűlés között történt eseményekről tájékoztatta a testület tagjait dr. Kovács Ferenc polgármester. A napirenddel kapcsolatban több kérdés is felmerült, többek között a piacfejlesztés is. Itt elhangzott, a külső piactér lefedése csak egy állomása a fejlesztés-sorozatnak, melynek a műszaki átadása történt meg, a használatba vételi engedélyezése folyamatban van. Az is elhangzott, hogy a tervek szerint jövőre tovább folytatódik a parkolóhely bővítés is a környéken.

Az elsők között tárgyalt a képviselőtestület a Nyíregyháza sportjáról és sportfinanszírozási rendszeréről szóló önkormányzati rendelet elfogadásáról. Ennek értelmében a jövőben a Nyírsuli Kft. hatáskörét kiterjesztik a kiemelt csapatsportágak támogatási rendszerének teljeskörű koordinálására, melynek köszönhetően az utánpótlás és a versenysport még szorosabban tud majd együttműködni.

Szabó Dénes mától Nyíregyháza Örökös Karnagya (a képre kattintva galéria nyílik)

A rendelet lehetőséget biztosít a városban működő sportszervezetek, sporttevékenységgel foglalkozó egyéb szervezetek és intézmények számára támogatási kérelem, vagy pályázati formában önkormányzati támogatás elnyerésére, amely közvetlenül segíti és szélesíti a helyi sportágak tevékenységét és körét, közvetve pedig jótékony hatással van a lakosság sportolási lehetőségeinek biztosítására, fejlesztésére. A napirendhez kapcsolódva az ellenzéki frakció módosító javaslata az volt, hogy lehetőség szerint legyen rövidebb az eljárási rend, a bajnokságok időpontjának figyelembe vételével. A Közgyűlés támogatta a módosító javaslatot.

A Fidesz frakció szerint ez a módosítás egy átlátható rendszert eredményez, mely egybe fogja majd a város sportéletének irányítását.

Dr. Adorján Gusztáv, Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta: – Az önkormányzat 2011-ben meghatározta a város sportkoncepcióját. melynek a továbbviteléről van most szó. A tömegsportot az utánpótlás nevelést és a versenysportot is magában foglaló rendszer lehetővé teszi a város sportéletének átfogó és átlátható irányítását.
A Nyírsuli Kft-nek nagy szerepe lesz a jövőben a koncepció megvalósításában – melynek egyik eleme a mostani módosítás is – hiszen megvalósulhat az önkormányzat azon szándéka, hogy az élsportot és a versensportot is alulról jövő módon fogják támogatni, mivel ezen fiatalok közül kerülnek majd ki azok a sportolók, akik a város hírnevét fogják öregbíteni a jövőben.

Az ellenzéki frakció véleménye szerint a sportfinanszírozás átalakításának a lényege az, hogy az önkormányzat sportfelügyeleti rendszere az Nyírsuli Kft-hez kerüljön át.

Nagy László MSZP frakcióvezető úgy véli: – A jelenlegi változtatás semmi másról nem szól, csak arról, hogy a hatalmat hogy lehet leginkább koncentrálni. A közgyűlés felügyeleti jogkörének a további csorbítását jelenti az, ha azokat a sportfinanszírozási kérdéseket, amelyek eddig a szakmai bizottságnál, illetve a hivatalon belül a szakmai referensnél voltak, tovább fogják csökkenteni. Ez a jelenlegi változtatás számos veszélyt hordoz magában, ami a támogatások lehívásának határidejét illeti. Ez számunkra elfogadhatatlan, így módosító javaslattal élünk.

A Jobbik viszont támogatja a rendelet módosításait, és azt kéri a városvezetéstől, hogy a Nyírsuli Kft. által üzemeltett létesítmények a városlakók számára is látogathatóak legyenek.

– A sportfinanszírozási rendszer rendelettervezet átalakítása a Nyírsuli Kft. hatáskör bővítését, illetve hatékonyságának növelését irányozza elő – mondta Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője. – Ezt a Jobbik támogatja. Egyet szeretnénk a Nyírsuli Kft-től és a városvezetéstől kérni: hogy a Nyírsuli által üzemeltetett intézmények a lakosság széles körében is látogathatóvá és használhatóvá váljanak.

A Nyírsuli Kft. ügyvezetője szerint a módosítások egy tiszta, átlátható rendszert tesznek lehetővé.

– Úgy gondolom, hogy az elmúlt négy évben a város egyértelmű koncepciója az volt, hogy az utánpótlást és a szabadidősportot támogatja elsősorban – mondta el Kósa Árpád, a Nyírsuli Kft. ügyvezetője. – Azt látjuk, azt látom, hogy ez a munka el lett végezve. Ezt a munkát persze folytatni kell az elkövetkező időszakban is, de felnőttek az utánpótlás korú gyerekek, felnőttek lettek, illetve az élcsapatoknál is kell egy olyan világos koncepció, amely alapján Nyíregyháza jó hírét viszik tovább, amely alapján kontrollt kapnak ezek a csapatok a város részéről, hiszen támogatás fejében történik mindez, és bízom abban, hogy mind az egyéni, mind a csapatsportágakban olyan komoly sikereket fogunk elérni az elkövetkező öt évben, mint az utánpótlás és a szabadidősport területén az előző négy évben tettük.

Az önkormányzat 7,5 millió forinttal támogatja az idén a generációk együttműködését segítő karácsonyi programok és rendezvények lebonyolítását – erről is döntött a közgyűlés. Az idén 125 támogatási kérelem érkezett a Szociális, Egészségügyi-, és Ifjúsági Bizottsághoz, melyek közül 113 karácsonyi programot találtak támogatásra alkalmasnak.

Pályázatot ír ki a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatói tisztségének betöltésére Nyíregyháza önkormányzata. A Közgyűlés csütörtöki ülésén felkérte Kovács Ferenc polgármestert, hogy december 1-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket a pályázat megjelentetése érdekében. A beérkezett pályázatokat szakmai bizottság véleményezi. Az új igazgató megbízása öt évig, 2015. július 1-jétől 2020. június 30-ig tart.

A Közgyűlés elé került a 2014. évi intézményi felújításokról szóló tájékoztató is. Ebből kitűnik, hogy a Közgyűlés a 2013 . évi költségvetés elfogadásakor összesen bruttó 147.398.000 forintot hagyott jóvá intézmények felújítására. 2014-ben már intézményi felújítási feladatokra bruttó: 499.328.000 forint, az egyéb önkormányzati ingatlanok felújítására további 37.069.000 forint összeg állt rendelkezésre. Ebből az összegből az óvodák többségében kisebb-nagyobb felújítási munkák valósultak meg, de történtek fejlesztések számos általános-, és középiskolákban, valamint közintézményekben is.
Napirendre került Nyíregyháza Önkormányzata és a Szabolcs Volán Zrt. között megkötött közszolgáltatási szerződés módosítása. A szolgáltató elkészítette az aktualizált tervezetét, melyben jóváhagyta a képviselőtestület a H40L, valamint az 5-ös járat menetrendjét, amelyekre határozott időre volt szerződés a szolgáltatóval.

A Közgyűlés döntött arról is, hogy a kedvezőtlen időjárásra való tekintettel rákötési moratóriumot biztosít 2015. március 15-ig azoknak, akiknek október 30-a után nyílna lehetősége rákötni a szennyvíz hálózatra. De akiknek már korábban adottak voltak a technikai feltételei az élőrekötésnek, azoknak megszűnik 30 nap után a szennyvízkompenzáció lehetősége és további talajterhelési díj fizetésére is kötelezik őket.
Az önkormányzat 2010 júliusában vezette be a város szennyvízkompenzációs rendszerét, melynek lényege, hogy a szennyvízprogramban érintett ingatlantulajdonosok, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáért ugyanannyit fizessenek, mintha csatornaszolgáltatásban részesülnének.

Sipos Marianna

Fotó: Máté János