Közgyűlés – Elfogadták Nyíregyháza idei, több mint 73 milliárd forintos költségvetését

 

Új, gazdaságosabb járművek

41 új CNG, azaz gázüzemű busz érkezik Nyíregyházára a megyeszékhely több mint 7 milliárd forintos fejlesztésének keretében. A csütörtöki közgyűlés előtt két járművet, egy szóló és egy csuklós buszt mutattak be a képviselőknek és az érdeklődő lakosoknak. Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte, a hónap végéig mind a 41 busz megérkezik városunkba, majd átadják a járműveket az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Múlt héten megtörtént a Tiszavasvári úti töltőállomás műszaki átadása is, így minden adott ahhoz, hogy az új buszok – az útbejárások után – néhány héten belül már menetrendszerűen közlekedjenek. A járművek modernek, csendesebbek, mint elődeik és rajtuk utazva ingyenes WiFi-t is használhatnak majd a tömegközlekedést választók. Vadnai Zoltán autóbusz beszerzési szakértő azt is elmondta, a gázüzem alkalmazása gazdaságosabb a közösségi közlekedésben is, illetve környezetvédelmi hatása is előnyösebb a hagyományos üzemmódnál. A szakember számításai alapján a 41 új busz, a kiváltott járművekhez képest évente mintegy 2500 kilogramm káros anyaggal csökkenti a város szennyezettségét. A témával kapcsolatban, már a közgyűlés keretén belül Pelcz Gábor, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója is szólt.

Kiemelte:

Gratulálok önöknek és a város lakóinak, hogy ilyen járművekkel fognak tudni utazni, mi pedig mint szolgáltató, csak annyit tehetünk, hogy a legjobb tudásunk szerint próbáljuk a szolgáltatást végezni.

Február elsejétől 15-ig útvonalbejáráson vesznek részt a járművek, hogy semmilyen külső körülmény ne akadályozza az útjukat, majd egy hónapos próbaüzem következik. A közgyűlés egyben egyhangúlag elfogadta a város és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. közötti Közszolgáltatási Szerződés módosítását, mely azt is tartalmazza, hogy az egy hónapos próbaidőszak alatt biztonsági flottatartalékot tart fenn a társaság. A rendhagyó kezdés után a közgyűlés elején a polgármester újabb nyertes, jóváhagyott uniós fejlesztési pályázatokról szólt.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc elmondta:

A közgyűlés korábbi jóváhagyásával benyújtott TOP-os pályázataink közül több részesült pozitív elbírálásban, döntésben. 600 millió forintot nyertünk ennek megfelelően a Tiszavasvári út Derkovits utcai csomópontjának fejlesztésére; 999.500.000 forintot Gazdaságfejlesztés és munkaerő mobilitást ösztönző közlekedésfejlesztés Nyíregyháza hat pontján” című pályázatunkra. És több mint 1,1 milliárd forint támogatást a „Korányi utca felújítása, a Korányi Frigyes utca – Csaló köz csomópontban körforgalom kiépítése és Szarvas utca felújítása” című pályázatunkra.

A január 25-ei közgyűlésen elfogadták Nyíregyháza idei, több mint 73 milliárd forintos költségvetését is.

Dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette:

Ez egy fejlődést és biztonságot jelentő költségvetést jelent a város számára. A fejlesztések, a munkahelyteremtés, turisztika, a város szebbé tétele – ezek benne vannak a költségvetési főösszegben. Idén több jut majd fejlesztésekre. Elég, ha csak azt mondjuk, hogy a Modern Városok Program keretében mintegy 43 milliárd forintos összeg van, ami csak fejlesztésekre vonatkozik. Nagyon sokszor látjuk, hogy a város 'föl van túrva'. Itt is, ott is, amott is zajlanak a munkálatok, de ez azt jelenti, hogy megyünk előre, fejlődünk.

Nagy László, az MSZP önkormányzati képviselője a következőket nyilatkozta:

Az látszik, hogy a választási évben mégiscsak megduzzad a költségvetésnek a főösszege annak érdekében, hogy látványos fejlődést érjen el a város, miközben tudjuk: korábban is fejlődött Nyíregyháza. 2010 előtt és 2010 után is. Nem tartom egészségesnek egyébként ezt a költségvetési arányeltolódást. Sokkal egészségesebb lenne, hogyha négy évre szétosztva, évente nagyjából stabil, azonos összegű beruházások zajlanának a városban. Sokkal kiegyensúlyozottabbá válna a gazdasági háttér, a kis- és középvállalkozások gazdasági háttere is.


Eztán Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője elmondta:

Az idei évi költségvetés a legmagasabb összeget tartalmazza, amióta én a közgyűlés tagja vagyok. Ezt viszont nem tartom véletlennek. Ha belegondolunk abba, hogy idén áprilisban országgyűlési választásokra kerül sor – a lakosok és a magyar választópolgárok már megszokhatták: minden egyes választási évben nagyon bőkezű tud lenni a kormány, illetve a város.

A közgyűlésen többek között elfogadták a parkolóhelyek létesítéséről, valamint fizető parkolók üzemeltetésének szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet módosítását. Az üzemeltető javaslata és lakossági kérések alapján több új terület, útszakasz került az I-es és II-es, fizetős parkolási zónába, valamint a sátorgarázsok elhelyezésével kapcsolatosan is történt módosítás. Arról is döntöttek a közgyűlésen, hogy pályázatot nyújtanak be a Dzsungel Hotel fejlesztésére. A 18 szobás sóstói szálloda a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. üzemeltetésében van. Modernizálása szorosan kapcsolódik az Állatpark által nyújtott szolgáltatások fejlesztéséhez. Akadálymentes vendégfogadás és elszállásolás, a férőhelyek kapacitásának növelés, a szobák komfortfokozatának javítása is elsődleges. A jelenleg 2 csillagos hotel a beruházással 3 csillagossá válhat.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A közgyűlésen elfogadták a „Védjük meg településeinket, védjük meg hazánkat” című felhívást. Így a közgyűlés elutasította a Soros-tervet és azt, hogy a megyeszékhelyen bevándorlás-szervező irodát működtessenek. Az elfogadott határozatban az is szerepel, hogy a közgyűlés felkéri a kormányt, hogy – ha az szükségesnek látja – törvények kezdeményezésével, vagy egyéb jogszabályokkal lépjen fel a Soros-terv és a bevándorlás-szervező Soros-szervetek ellen.

 

Dér Vivien, Tarczy Gyula