Közgyűlés: elfogadták a költségvetést

Egy perces néma csenddel kezdődött az idei év első közgyűlése. A képviselő-testült tagjai így emlékeztek meg a veronai buszbaleset áldozatairól. Ezt követően kitüntetést adtak át. Nyíregyháza városért Bencs Kálmán-díjjal jutalmazták Pták Istvánt, a Rotary Club Nyíregyháza legutóbbi elnökét, akinek nagy szerepe volt a Szabadság téri integrált játszótér létrehozásában. A napirendi pontok tárgyalása előtt dr. Kovács Ferenc bejelentette, hogy még az előző év végén a kormányzat 2 milliárd forintot ítélt meg a városnak infrastruktúra-fejlesztésre. Ez jellemzően utak, járdák felújítását jelenti majd, túl a saját forrásból idén is betervezett többszázmillió forintos összegen. A polgármester emellett beszámolt arról is, hogy Nyíregyháza csatlakozott a Megyei Jogú Városok Szövetség által indított karácsonyi adománygyűjtéshez. Ennek köszönhetően összesen 115 millió forinttal tudták támogatni a nehéz sorsú kárpátaljai gyerekeket. Végül szó esett arról is, hogy a közelmúltban a közmédia Család-barát magazinjában Nyíregyháza volt a vendég, és ez jó tett a város imázsának.

 

15 milliárddal több fejlesztésekre

 

A napirendi pontok között a legnagyobb figyelmet az idei év költségvetési tervezete kapta. Ennek főösszege idén 47 milliárd forint. A városvezetés szerint ez a keret stabil működést biztosít, és emellett fejlesztésorientált is. Ezt arra alapozzák, hogy idén a fejlesztésekre fordítható összeg 15 milliárd forinttal lesz több mint az előző évben. A polgármester úgy fogalmazott, idén több pénz jut közlekedési infrastruktúrára, fejlesztésekre, és emellett a költségvetésbe beépítették az önkormányzati tisztségviselők béremelését is. 2008 óta ugyanis a városházi dolgozók bére nem változott.

További képekért kattintson a fotóra!

– A város fejlesztése tovább halad, azzal az összehangolt, jól előkészített, minden területre kiterjedő – fenntartásra, üzemeltetésre is – gondolkodásmóddal, ahogy eddig végeztük és – nagy örömömre – képesek vagyunk korrigálni azoknak a dolgozóknak a fizetéskiegészítését, fizetésemelését, akik megérdemelték, és akik minden eddigi rendszerből kiestek, mert eddig erre nem volt lehetőségük – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A Jobbik szerint hiába imponálóak a számok, még így sem jut pénz a külterületek fejlesztésére és a kis- és közepes vállalatok adóterheinek csökkentésére. A szocialisták pedig úgy nyilatkoztak, hogy a fejlesztési források jelentős emelése már a 2018-as és 2019-es választásoknak szól. 

– Én azt többször elmondtam, hogy az első két évben szinte semmi sem történt. A beruházási volumene ennek a költségvetésnek, a 2017-esnek is lényegesen nagyobb, mint a 2016-osnak volt, és mi ezt korábban többször elmondtuk, hogy nem választásokhoz kellene igazítani az uniós támogatások lehívását, hanem nyilvánvalóan erre fel kell készülni, és nem csak az első két év felkészülési időszak, hanem ezt megelőzően kellenek már olyan projektek, amelyek a lehívásához szükségesek – hangsúlyozta az MSZP-s Nagy László.

 

Felgyorsítják a beruházásokat

 

A polgármester arról is beszámolt, hogy idén a város 15 helyszínén kezdődhetnek el uniós és kormányzati forrásokból fejlesztések. Úgy döntöttek, ezek közül 7 területet kiemelten kívánnak kezelni. Ez azért fontos, mert a jogszabályok alapján, amely fejlesztéseket kiemeltnek nyilvánít az önkormányzat, azokat gyorsított eljárásban lehet megvalósítani. Ezek alapján felgyorsulhat a Tiszavasvári úti laktanyák rehabilitációja, a gazdaságfejlesztést és mobilitást élénkítő útépítések, a Nyugati-elkerülő kialakítását megelőző területrendezések, zöldfelületek bővítése a belvárosban, a közösségi közlekedési rendszer és az intermodális csomópont kialakítása a vasútállomás környékén, a nagykörút befejezése és Sóstógyógyfürdő további fejlesztése.

– Jogszabályi lehetőségünk lesz bizonyos fejlesztéseket felgyorsítani. Ez nagyon lényeges, hisz aki készen van egy fejlesztési projekthez egy megfelelő tervdokumentációval, közbeszerzéshez kapcsolatos anyagokkal, azokat a fejlesztéseket tudjuk véghez vinni. Itt tulajdonképpen most hét terület lesz, ami gyorsabban fog befejeződni – tette hozzá dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz frakcióvezetője.

 

A várost színesítik a nemzetiségek

 

A közgyűlésen elfogadták azt az előterjesztést is, amely a nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodásokkal foglalkozott. A városban 7 nemzetiségi önkormányzat működik és a velük kötött együttműködéseket vizsgálták most felül. Ezt a képviselők pártállástól függetlenül elfogadták.

– Fontos szerepet játszanak Nyíregyháza életében, hiszen szélesebb körben a nemzetiségek összetartása és összefogása összességében a város érdekeit és a nemzetközi kapcsolatok erősítését is szolgálja. Tehát nem látunk kivetnivalót abban, hogy nemzetiségi önkormányzatok támogatása ebben a formában működjön tovább – fogalmazott Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője.

 

Példaértékű megállapodás

 

Szerződést köt az önkormányzat a Nyíregyházi Tankerületi Központtal a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése érdekében. Erről is döntöttek ma a közgyűlés tagjai. A megállapodás szerint ezek a gyermekek, tanulók oktatásához szükséges speciális szakemberek utazó gyógypedagógusi hálózat útján is biztosíthatók lesznek. A megállapodás azért fontos, mert példaértékű Magyarországon. A döntés a tavalyi statisztikák alapján, többek között 63 óvodás korú gyermek nevelése szempontjából kiemelkedő. Így január elejétől december végéig látják el a város óvodáiban az SNI-s gyermekek fejlesztési feladatait. Legközelebb február végén ülésezik Nyíregyháza képviselő-testülete.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)