Közgyűlés – A szociális ellátásról és a civilek támogatásáról is szavaztak a képviselők

A két közgyűlés között történt események összefoglalóját fontos információval egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester. Elkészült a Panelkutatás, amely a nyíregyháziak életminőségének változását vizsgálja. Ebben impozáns és pozitív adatok jelentek meg. Például az átlagjövedelem 2010-ben 68 ezer 504 forint volt, 2018-ra 96 ezer forintra emelkedett, ez több mint 40 százalékos növekedés. Ezzel együtt a jövedelmi szegénység a nyolc év alatt 16,6 százalékról 12,7 százalékra csökkent.

Ingatlan átadás és szponzori szerződés

A napirendek tárgyalása során elhangzott, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megkereste az önkormányzatot, hogy a 3834. számú út Nyíregyháza közigazgatási területén lévő, országos közút funkciót nem ellátó út ingatlanát térítésmentesen átadja a városnak. Az ingatlan természetben a Sóstói felüljáró területe. Ez a Magyar Állam tulajdonában és a Társaság vagyonkezelésében van, országos közútnak nem minősül, azt a NYÍRVV Nonprofit Kft. helyi közútként kezeli és üzemelteti. A tulajdonviszony rendezése a fenntartási és üzemeltetési állapotoknak megfelelő helyzetet hoz létre.

További képekért kattintson a fotóra!

A közgyűlés jóváhagyta a Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft.-vel kötendő szponzori szerződést. Ez azt jelenti, hogy a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-nek biztosított éves működési támogatásból 60 milliót átcsoportosítanak a felnőtt férfi kosárlabda biztonságos működési feltételeinek megteremtéséért létrejött társaságnak.

Segítik a rászorulókat

A képviselők módosították a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendeletet. Bár a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjminimum összege az elmúlt időszakban nem változott, emelkedett a minimálbér és bérminimum, valamint a nyugellátások mértéke is. Továbbra is cél a leghátrányosabb helyzetben élők támogatása, ezért a méltányossági ápolási díj összegét, valamint a háztartások esetén a lakásfenntartási támogatás összegét emelték. Fokozottabban támogatják a felsőoktatásban tanulókat és családjukat. Emellett több támogatási forma esetében emelték az egy főre jutó havi jövedelemhatárt, valamint egyes ellátási típusoknál az adható támogatás mértékét is. Az elmúlt évek adatai alapján végzett számítások szerint a segélyezésre az idei költségvetésben a fedezet biztosított.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetője örül annak, hogy az önkormányzatnak újra van lehetősége a támogatottak körének bővítésére. Ez egy pozitív rendeletmódosítás, több rászorulót tudnak segíteni, ezt a jövőben is szeretnék folytatni.

Jeszenszki András az MSZP önkormányzati képviselője úgy látja, a törvényi döntés leképezéséről van szó, de a szociális ellátások jelentős része elkerült az önkormányzatoktól. A költségvetés elfogadásakor is hiányolták, hogy nem tudják nominál értéken összehasonlítani a támogatásokra fordított összegeket, milyen módon segít az állam valamint az önkormányzat.

Bakó József független önkormányzati képviselő szerint mindenki tudja, hogy a megyében milyenek a jövedelmi viszonyok, ezért fontos, hogy a rászorulók több támogatást kapjanak. Egy tanulmány szerint a megyei emberek most keresnek annyit, mint a fővárosiak tíz évvel ezelőtt.

Civilek támogatása és pályázat

Megtörtént a helyi önszerveződő közösségek 2018-as évre biztosított pályázati támogatásainak pénzügyi elszámolása, valamint az önkormányzati rendelet alapján benyújtott pályázatok elbírálása is. A város ezek támogatására az idei költségvetésben 25 millió forintot különített el. A Civil Alaphoz 67, a Kulturális Alaphoz 22, a Városstratégiai és Környezetvédelmi Alaphoz 15, a Közbiztonsági Alaphoz 17, az Ifjúsági Alaphoz pedig 11 pályázat érkezett.

További képekért kattintson a fotóra!

A közgyűlés jóváhagyta az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt, Kerékpárral 7 határon át elnevezésű programsorozat keretében, egyedi támogatás igénylésére benyújtandó pályázatot is. Ennek keretében egy környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló kerékpártúrát terveznek, helyszíne a Fehérgyarmat - Szatmárnémeti között található 49 kilométeres kerékpárút. A projekt összköltsége 500 ezer forint, a pályázat önerőt nem igényel.

 

Szoboszlai Tibor