Közfoglalkoztatás Nyíregyházán

Nyíregyházán a közfoglalkoztatás szervezését a NYÍRVV Nonprofit Kft. végzi az önkormányzat megbízásából. A cél a munkára képes lakosság munkához juttatása, foglalkoztatásának elősegítése. Minden évben jelentős létszámban vonják be a közfoglalkoztatási programjaikba a regisztrált álláskeresőket, akiknek az elsődleges munkaerő piaci elhelyezkedése sikertelen. Évente több önkormányzati, illetve országos programot bonyolítanak, a résztvevők éves létszáma eléri a 3-4000 főt.

 

KÖZEL 1300-AN SEGÍTIK A VÁROSÜZEMELTETÉSI MUNKÁKAT

 

Takács Miklósné csoportvezető elmondta, jelenleg hét programban közel 1300 ember dolgozik a NYÍRVV Nonprofit Kft-nél. Jelentős részük a városüzemeltetési feladatokban vesz részt, tisztán tartják a közterületeket, parkokat, utakat, takarítják a csapadékvíz elvezető árkokat. A magasabb iskolai végzettségűek az irányítási, szakipari és adminisztrációs munkákat végzik.

A városüzemeltető cég központi műhelyében komposztálóládák elemeinek festését végzik a közfoglalkoztatásban résztvevők, majd összeszerelik azokat, hiszen fontos szerepük lesz a városszépítő akcióban. Ősszel egy egyszerű pályáztatás során a társasházi lakóövezetekbe helyezik ki a ládákat, amelyekbe összegyűjthetik a biohulladékot, de az oldalába virágot is ültethetnek. A Hősök terén jelenleg a parkápolási munkák folynak, letisztítják az elvirágzott tulipánokat, öntöznek, gyomtalanítanak, füvet nyírnak és pótolják a tápanyagot a közfoglalkoztatási program keretében.

Szoboszlai Tibor