Középpontban a koraszülöttek

A szülés körüli események valamilyen formában szinte mindenkit érintenek. Egy kisbaba érkezése nagy öröm egy családban, azonban vannak olyan események, mint például a koraszülés, amely megnehezíti a boldog pillanatokat. Ma Magyarországon 100 emberből 10 koraszülött van. Ha egy baba valamilyen ok miatt a terhesség 37. hete előtt, vagy 2500 gramm súly alatt születik, koraszülöttnek számít. Ez egészségi kockázatokkal járhat. A koraszülés összefüggést mutat a gazdasági és szociális helyzettel, de néhány esetben nem lehet tudni, miért fejeződött be a terhesség a 40. hét előtt.

Országos viszonylatban a Jósa András Oktatókórházban születik a legtöbb kisbaba. Nyíregyházának ezért is jelentős az, hogy a velük foglalkozó szakemberek itt tanácskoznak. A kétnapos konferencián szakemberek osztják meg egymással tapasztalataikat és ismerkednek meg a területek újdonságaival.

További képekért kattintson a fotóra!

A koraszülötteket és mamájukat különleges bánásmódban és ellátásban kell részesíteni az egészségügyi intézményekben. Egy korai szülésnél nem csak a mamát, hanem a babákat is körültekintőbben kell ápolni. A megfelelő orvosi és ápolói szaktudásnak, valamint a jó műszerezettségi feltételeknek köszönhetően a koraszülöttek túlélési esélyei, valamint az esélyük egy egészséges életre megsokszorozódtak az elmúlt évtizedekhez viszonyítva.

A szülész-nőgyógyász és a gyermekgyógyász szakemberek két napon át tanácskoznak a Váci Mihály Kulturális Központban.

Mikita Eszter