Középiskolások televízióztak Nyíregyházán

Középiskolások jártak a Nyíregyházi Televízió Híradójának díszletében. Nem castingot tartott a csatorna, hanem gyakorlati képzőhelyként is működik.
Ezúttal Hajdúböszörményből töltött el három napot egy csoport Nyíregyházán, a diákok a Bocskai István Gimnázium tanulói, és mindannyian tanulnak médiát is. Azt mondták, azért választották a Város-Kép Kft. médiacsoportját, mert itt egyszerre nyertek betekintést a televíziózás, a nyomtatott újság, illetve a webes hírportál készítésébe.

– Fantasztikus az a lehetőség, amit itt kaptunk – mondta Papp Zsolt médiatanár. – Nem a száraz elméletről, hanem a hétköznapi éles gyakorlatról szólt ez a három nap. Az a kiterjedt feladat, amit kaptunk, nagyon jó, hiszen az anyagok forgatásától a vágásig, a súgógép kipróbálásán át a Nyíregyházi Napló szerkesztéséig mindent láthattunk. Így a diákok elgondolkozhatnak azon, hogy szeretnék-e ezen területek valamelyikét továbbtanulási célként megjelölni.

A középiskolások mindenbe betekintést nyerhettek. Megnézhették, hogyan készülnek a televíziós híranyagok, a folyamatot teljes egészében lekövették.

– Minden részfolyamatba belelátást kaptunk – mondta Zolnai Zsófia Judit. – Kimehettünk terepre, én a barátnőmmel egy Ovi Olimpián zajló forgatásban vehettem részt. Láthattunk minden részletet, azt is, hogyan veszik fel, mit kérdez a riporter, majd hogyan történik az elkészült anyag megvágása. Az új technikákkal is megismerkedhettünk, nagyon érdekes volt.

A gimnazista diákok azt mondták, sokat jelentett nekik a Nyíregyházán eltöltött három nap. Korábban inkább elméletben foglalkoztak a témával, így viszont a gyakorlati oldalt is sikerült megismerniük.

Erdős József