Középiskolai felvételi 2020-as tudástár - Itt vannak a legfontosabb dátumok, szabályok
Középiskolai felvételi 2020-as tudástár - Itt vannak a legfontosabb dátumok, szabályok

Nemsokára beindul a középiskolai felvételi szezon is, hiszen múlt héten nyilvánosságra hozták a 2020-as középiskolai írásbeli felvételi jelentkezési lapját. Most összeszedtük a legfontosabb dátumokat és szabályokat.

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozza a 2020/2021. tanévre felvételt hirdető középfokú iskolák tanulmányi területeit, felvételi tájékoztatóit és a központi írásbeli vizsgát szervező intézmények listáját, valamint már elérhető az írásbeli vizsgák jelentkezési lapja is.

De meddig lehet jelentkezni, milyen fontos határidők vannak?

A középiskolai felvételi legfontosabb dátumait most összeszedtük egy táblázatban:

Fontos dátumok

Teendők

November 15.

Amennyiben a tanuló részt vesz a központi írásbeli vizsgán, november 15-től az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott listából kiválaszthatja vizsgaszervező intézményt

December 6.

December 6-áig lehet jelentkezni a központi írásbeli vizsgára.

December 11.

December 11-éig nyújthatja be a tanuló a pályázatot az Arany János Tehetséggondozó Programra.

2020 január eleje

Az egyéni jelentkezők január elejétől elkezdhetik a jelentkezések rögzítését a KIFIR felvételi lap kitöltő rendszer egyéni jelentkezők számára készített felületén, és ugyanitt előállíthatják a felvételi lapokat (jelentkezési lap(ok) és tanulói adatlap).

Január elején megnyitja a KIFIR felvételi lap kitöltő rendszert mind az általános iskolák, mind az egyéni jelentkezők számára.

2020. január 18.

2020. január 18-án 10 órakor tartják a központi írásbeli felvételi vizsgákat a középiskolákban.

2020. január 17.

Január 17-én az Arany János Tehetséggondozó Programban részt vevő intézmények megszervezik a találkozást a programba jelentkezőkkel.

2020. január 23.

2020. január 23-án 14 órától tartják a pótló központi írásbeli felvételi vizsgákat középiskolákban azoknak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.

Hogyan rangsorolják a jelentkezőket?

Arról már többször is írtunk, hogy a középiskolai felvételi során az iskolák háromféle módon rangsorolhatják a jelentkezőket: vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit. A pontszámítási szabályokról itt olvashattok részletesen.

Milyen fontos dátumok, teendők lesznek az írásbeli után?

Időpontok

Teendők

2020. február 6.

A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények a Hivatal által meghatározott módon
értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat.

2020. február 24.- március 13.

A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében.

2020. április 30.

A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

2020. május 11-22.

Rendkívüli felvételi eljárást kell tartani, ha az általános felvételi eljárás keretében a felvehető létszám 90%-ánál kevesebb tanulót vettek fel.

Illetve 2020. június 22-24. között tartják a beiratkozást iskolák, valamint a Köznevelési és a Szakképzési Hídprogramba. A pontos  időpontot az adott iskola határozza meg. A fontos dátumok teljes listáját itt nézhetitek meg. 

eduline.hu