Közepes méztermés várható

Az idei tél nem volt nagyon hideg, sőt inkább enyhének volt mondható. A fagy így nem okozott gondot a méhcsaládok életében. A fiasítás hamarabb megindult, ez azonban a téli fűtés szempontjából sokkal több energiát vett igénybe. A fiasításhoz ugyanis 36 fokos hőmérséklet szükséges, amit a méhek munkával tudnak elérni. A viszonylag enyhe telet korai tavasz követett. A fák hamarabb borultak virágba, mogyoróról és fűzről indultak idén a méhcsaládok.

Mogyoró, fűz

Tavasszal nem az időjárás, hanem a kártevők okoztak gondot a méhcsaládoknál. 30-40 százalékuk nem tudott megfelelően fejlődni, az atkáktól megbetegedett méhek a termelési időszakra pedig kipusztultak.

Akác

Az akác idén megfelelő időben borult virágba, de a gyűjtést egy hat napos esőzés akadályozta. Az akácméz eredményeit már látják a méhészek. Az akác szempontjából kedvezőtlen időjárás ellenére is közepes termésről számolnak be a termelők.

Napraforgó

Kedvezett a csapadék a napraforgónak, ezért a napraforgótáblákba kitelepített méhcsaládok szépen teljesítettek idén.

Közepes esztendő

Hok József méhész, a Nyíregyházi Méhész Egyesület elnöke azt mondta, egyedüli problémájuk a tavaszi 30 százalék közüli méhpusztulás volt. Hozzátette, egy jó évük lett volna, ha ez nem következik be. Így közepes évnek lehet minősíteni a 2016-os esztendőt.

Ártéri virágok

Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében még az ártéri virágokra telepítik ki a méhészek a méhcsaládokat. Ott talán jobb lesz a helyzet, mint tavaly, hiszen idén a napsütés mellett elegendő csapadék volt ahhoz, hogy ne száradjanak ki az ártéri virágok. Ha az árterületeken befejezik a munkát a méhek, visszaviszik őket a kaptárakba, ahol tavaszig tartózkodnak. Bár, ha a kinti hőmérséklet 12 fok felett van, gyakran kirepülnek, és virágport gyűjtenek. A magyar mézet továbbra is megfelelő minőségűnek ítélik meg a szakemberek, amely bátran felveszi a versenyt a külföldről behozott termékekkel.

ME.