Közép-Európában nincs párja, annak az atlétikai centrumnak, ami Nyíregyházán épül
Fotó: Szarka Lajos

Letették a Nyíregyházi Atlétikai Centrum alapkövét. A sportközpont hét sportágnak lesz az otthona. A fedett, illetve szabadtéri futó- és ugrópályákat, teljesen felszerelt atlétikai eszközparkot, modern kondicionálótermeket, az atléták mellett a tollaslabdázók, a vívók és más küzdősportok sportolói is használhatják majd. A beruházás különlegessége, hogy sportszálló építést is tartalmazza és az utánpótlásnevelés, valamint a tömegsportok fellegvára is lehet.

A nyíregyházi olimpikon, Helebrandt Máté segédkezett annak az időkapszulának a kinyitásában, melyet az új Atlétikai Centrum alapkövébe helyeztek el. A sikeres sportember azt mondta, hogy nagyon örül a beruházásnak, mert ha elkészül, az élsportolók felkészülésben nagy szerepet játszhat.

Tavasztól őszig én meg tudom oldani az edzésemet kinti edzéspályán, viszont amikor bejön a rossz idő, akkor elengedhetetlen egy ilyen csarnok. Ezért is szoktunk télen elutazni edzőtáborozni külföldre, így viszont, ha megépül, akkor bizonyára nem kell majd ezt megtennünk és itthon nyugodt körülmények között tudunk majd készülni.

– tette hozzá Helebrandt Máté, olimpikon.

„Olyan közeg és olyan szolgáltatások fogják körbevenni, amely világra szóló..."

Európa egyik legmodernebb atlétikai centruma épülhet fel Nyíregyházán. Erről már a sportért felelős államtitkár beszélt. A nyíregyházi származású dr. Szabó Tünde elmondta, a komplexum hét sportágat szolgál majd ki. A fedett, illetve szabadtéri futó- és ugrópályákkal felszerelt atlétikai eszközparkot, modern kondicionálótermeket az atléták mellett a tollaslabdázók, a vívók és más küzdősportok sportolói is használhatják, akiknek a pihenéséről, rekreációjukról többek között egy közel ötven férőhelyes szálláshely gondoskodik. Így alkalmas lesz edzőtáborok szervezésére is, mivel a városban található 3500 fős Continental Arénával és a szomszédságában épülő új uszodával komplex szolgáltatást nyújthat.

Magyarországon nincs ilyen létesítményünk, és talán, ha Európában nézzük, akkor ez lesz a legmodernebb létesítmény, ami az atlétikai centrumot illeti. Élsport, utánpótlásnevelés, szabadidősport. Nagyon fontos mind a három terület és igyekszünk egy olyan multifunkcionális helyet adni a sportágnak, amivel ki tudjul szolgálni és be tudjuk vonzani a fiatalokat, vagy a családokat, esetleg az idősebb korosztályt. Hiszen népszerűsíteni kell a mozgásgazdag életmódot, hogy egészségesek tudjunk maradni.

– emelte ki dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

„Nyíregyháza legfontosabb sportinfrastruktúra-fejlesztésének az alapkövét rakjuk le..."

Az új atlétikai centrum a régi NYVSC pálya helyén épül fel, a Kertvárosban. A 6,8 milliárd forint összértékű komplexum a város legfontosabb sport célú beruházása. Ezt emelte ki a polgármester. Dr. Kovács Ferenc hozzáfűzte, a projekt támogatásáról még 2015. novemberében állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és a nyíregyházi önkormányzat. Akkor 500 millió forintos előlegből elindulhatott a központ tervezése. Mivel az építőipari árak emelkedtek, tavaly 3,3 milliárd forint forráskiegészítést kapott a fejlesztés, ez követően írták ki a közbeszerzést.

Közép-Európa egyik legkülönlegesebb, egyedülálló sportkomplexuma épül meg, amely lehetővé tesz majd nemzetközi versenyek bonyolítását, de mivel lesz itt egy 48 férőhelyes sportszálló is, külföldi csapatok edzőtáboroztatását is. Gondoltunk arra is, mint mindig az elmúlt 9 évben, hogy az utánpótlássport és szabadidősportnak is adjon lehetőséget minden sportcélú beruházás.

- fogalmazott dr. Kovács Ferenc, polgármester.

Az atlétikai centrum az Aktuál Bau Kft. kivitelezésben épül meg és a cégnek 600 nap áll a rendelkezésére a befejezésre.   

Kapcsolódó galéria

Atlétikai Centrum alapkőletétele