Közelítés 1956 hőseihez

Mozaikok Nyíregyháza és Szabolcs megye XX. századi történelméből. A második kötetet mutatták be a Jósa András Múzeumban, amely 1956 helyi és megyebeli eseményeivel foglalkozik. A könyv szerzője, dr. Takács Péter történész, aki elkötelezetten kutatta a helyi vonatkozású történéseket.

Dr. Takács Péter történész elmondta, 1956-ból őt leginkább azok az emberek érdeklik, akik akkor cselekedtek. Azt vizsgálta, milyen emberek voltak, milyen célt tűztek ki maguk elé, hogyan viselkedtek, követtek-e el olyan lépéseket, amelyeket esetleg el lehet ítélni, vagy éppen ellenük követtek el olyan dolgokat.

A könyv tanulmányainak megírásához forrásul szolgáltak az áldozatok hozzátartozóinak elbeszélései, az egykori harcostársak visszaemlékezései és a korabeli sajtó megmaradt írásai. A kötet megjelenését a Periférián Alapítvány támogatta.

Dr. Szilassy Géza, a Periférián Alapítvány elnöke elmondta, a Periférián Alapítvány megalakulásától foglalkozik a város és a megye 20. századi történelmével. Hozzátette, ebben a témában nagyon sok konferenciát szerveztek, köteteket szerkesztettek.

Az alapítvány munkatársai tervezik, hogy a könyveknek folytatása lesz, hiszen vannak még olyan történelmi események, amelyek ismeretlenek az emberek előtt. Legközelebbi kiadványukban az 1944-ben elhurcolt leventék sorsát dolgozzák fel.

ME.