Közeleg a vakáció – Egész nyáron lesz óvodai ellátás

Most még a gyermekek jókedvétől hangos az Eszterlánc Északi Óvoda, de egy hét múlva elcsendesül és elnéptelenedik az udvar. Raktárba kerülnek a kinti játékok, lekerülnek a polcokról a bentiek. Üres zsákok lógnak majd az öltözőkben és a fektetőket is a szekrénybe zárják. Reggelente nem rohannak szülők álmos gyermekeikkel, hiszen megkezdődik a 10 héten át tartó nyári vakáció. Az Eszterlánc Északi Óvodához 9 intézmény tartozik a városban. Ebből a kilenc óvodából 5 az első, 4 pedig a második turnusban zár be. Nagy szervezőmunkát igényel az, hogy a gyerekeknek a nyári szünet alatt is biztosítsanak ellátást. Az intézmény vezetője, Szikszainé Kiss Edit ezt úgy oldja meg, hogy átcsoportosítja az óvodapedagógusokat az éppen nyitva tartó óvodákba, így a vendég gyerekeknek lesz egy biztos pont az ügyeletes intézményben, és az óvodapedagógusok szabadságának kiadása is szabályosan történik. Az Eszterlánc Óvoda első körben zár be, június 15-étől július 17-éig. Az ide járó gyerekeket a közelben található Kerekerdő Óvodába (Sóstói út 31.) vihetik a szülők.

Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a nyáron nyitva tartó óvodáikba csak az Északi Óvoda intézményeiből érkezzenek gyerekek. Arra is nyitottak, hogy a város bármelyik nevelési intézményéből fogadjanak kicsiket, ha ezzel a szülőknek, vagy a gyermekek ellátásában segítséget vállaló nagyszülőknek segíteni tudnak. A szülőknek az igényüket telefonon kell jelezni, vagy még óvodaidőben, a gyermek óvodájában.

A második turnusban zárva tartó óvodák július 20-ától augusztus 21-éig nem fogadnak gyerekeket. Az ügyeletes óvodákról minden szülő gyermeke óvodájában kaphat bővebb felvilágosítást, valamint ott jelezhetik igényüket, hogy a fogadó intézményt mennyi időn keresztül kívánják igénybe venni. A nyitva tartó óvodákban a nyári napirend szerint látják el az óvodapedagógusok a gyerekeket. A kicsik életében csupán a környezet változik meg, a szokásrendszer nem, hiszen a város valamennyi óvodájában egy időben osztják a tízórait, az ebédet, vagy történik a délutáni pihenés. Az Eszterlánc Északi Óvoda valamennyi intézményében önkormányzati forrásból a nyári zárva tartás alatt elvégzik a felújítási, rekonstrukciós és tisztítási munkálatokat. Főleg a vizesblokkok újulnak meg, de lesz olyan óvoda, ahol tetőjavítási munkálatokat végeznek majd a szakemberek. A Kerekerdő Óvoda pedig egy pályázatnak köszönhetően megújul a nyáron. Augusztus 24-étől a nyári szünetnek vége, az Eszterlánc Északi Óvoda valamennyi óvodájában a megszokott rend szerint fogadják az óvodapedagógusok a gyerekeket.

Mikita Eszter