Közeleg a Mindenszentek

Már most nagy a forgalom a temetőkben. Sokan még Mindenszentek és Halottak Napja előtt szeretnék rendbe hozni szeretteik sírját, virágaikat, mécseseiket elhelyezni. A nagy látogatói dömpingre azonban október 31-én hétfőn és november 1-jén kedden kell számítani. Éppen ezért a Temetkezési Vállalat meghosszabbított nyitva tartással fogadja a hozzátartozókat a négy napos ünnepi hétvége alatt. Ez azt jelenti, hogy szombattól keddig reggelig minden nap 7 órától este 8-ig fogadják a temetőlátogatókat.

 

Korlátozott gépjárműforgalom

 

A gépjárműforgalomban Mindenszentek napján kell korlátozásokra számítani. 

– A gépjárműforgalomban korlátozásokat vezetünk be hagyományosan az elmúlt évekhez. Ez csupán a kedd délutánt érinti majd, úgy hogy kedden délelőtt 10 óráig be lehet jönni a temető területére, de 11 órára el kell hagyni azt a gépjárművekkel – mondta Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója. – Tekintettel az elmúlt évek nagy látogatói létszámára egyszerűen mozdulni sem lehet autókkal ezeken a napokon, különösen a Mindenszentek napján, ezért a tiltás, vagy a korlátozás a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező gépjármű tulajdonosokra is érvényes lesz. Tehát 10 óráig ők is bejöhetnek, de 11-ig ezeket a gépjárműveket is ki kell vinni a temető területéről – tette hozzá az igazgató.

 

Fokozott rendőri jelenlét

 

Október 29-től november 4-ig fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a temetőkben, a temetők környékén és az azokhoz vezető főutakon. A rendőrség elsősorban a forgalom segítését tűzte ki célul, de természetesen a rend őrei bűnmegelőzési okból is jelen lesznek a négy napos hétvégén. A lakosság figyelmét elsősorban arra hívják fel, hogy közlekedésük során legyenek türelmesebbek és óvatosabbak az esetleges balesetek elkerülése érdekében. Továbbá, hogy a temetők látogatása során fokozottan figyeljenek értékeikre. 

– A temetőkbe csak a legszükségesebb értékeket vigyék magukkal a látogatók, azokat is jól elzárt helye tárolják, kabátjukban vagy táskájukban. Az autókkal válasszák elsősorban a kijelölt, kivilágított parkolóhelyeket, a gépkocsijukat zárják le, annak utasterében ne hagyjanak értékeket – hangsúlyozta Fedor Rita, az MRFK sajtóreferense.

 

Saját felelősség

 

Mivel a temető közterület, ezért a látogatók felelőssége értékeik megóvása, azok eltűnéséért az üzemelő nem felelős. A temető területén elkövetett lopásokkal, rongálásokkal, károkozásokkal és egyéb bűncselekményekkel kapcsolatban az illetékes rendőrkapitányságon kell feljelentést tenni.

 

Engedély nélkül

 

Az utóbbi időben megjelentek a temetőlátogatókat munkaszerzés céljából megszólító olyan vállalkozók is, akik engedéllyel, szakképesítéssel nem rendelkeznek, ezért a Temetkezési Vállalat felhívja a látogatók figyelmét arra is, hogy amennyiben ilyen esetekkel találkoznak, jelentsék azt a temető üzemeltetőjének.

 

Bemutató

 

Október 31-én és november 1-jén 8 és 16 óra között a hagyományokhoz híven temetkezési kellékekből tartanak bemutatót a Korányi úti ravatalozóban.

 

Emlékezzünk a hősökre!

 

Október 31-én a „Hősök temetőjében” 14 órától tartanak ünnepi megemlékezést, melynek keretében 2800 mécsest gyújtanak meg az első világháborúban elhunyt 2800 katona emlékére.

 

Sírkiváltás



Az 1991-ben temetett vagy újraváltott sírok 25 éves használati ideje, valamint a 2006-ban temetett vagy újraváltott fülkék 10 éves használati ideje ez év december utolsó napjával lejár. Akik szeretnék újraváltani a sírhelyeiket, október 31-én 7:30 és 16 óra november 1-jén 7:30 és 17 óra között tehetik meg a temető gondnokságán.

Piszár Tünde