Közeleg a határidő

e-SZJA

 

2017-ben először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is elkészíti az adózók személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. Erről még az év elején kaptak írásbeli tájékoztatót az ügyfelek. Az új lehetőséggel, az e-SZJA-val azok az adózók élhettek, akik munkáltatótól, bérből kapnak kifizetéseket, vagyis adóköteles jövedelmet szereztek. Az adóbevallási tervezetet a 2016-ban megszerzett jövedelemről szóló kimutatás alapján állítottak össze a NAV munkatársai, akik kalkuláltak a jövedelmet terhelő adóval, az év közben levont adóelőleggel, valamint a figyelembe vett kedvezményekkel. Aki egyetért a NAV által készített dokumentumokkal, annak nincs további teendője. A postán kiküldött anyagot vissza nem kell küldeni a hatóságnak, hanem automatikusan hivatalossá válik május 22-én. Azok az ügyfelek akik úgy gondolják, módosításra szorul a tervezetük, azoknak segíthetnek a nav.gov.hu oldalon található videók, vagy meghosszabbított ügyfélfogadási időben a NAV szakemberei.

 

Meghosszabbított ügyfélfogadási idő

 

Magyar Norbert, a Nemzeti Adó,- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense elmondta, május 22-ig meghosszabbított nyitva tartással állnak az ügyfelek rendelkezésére. Elmagyarázta, ez azt jelenti, hogy reggel 8 óra 30 perctől egészen este ható óráig várják az adózókat. Magyar Norbert hozzátette, azonban a rendes ügyfélfogadási időn kívül csak az SZJA-val kapcsolatos ügyintézésre van lehetőségük az adózóknak. Ez azt jelenti, hogy a bevallás kitöltésére, módosítására, az adó befizetésére és az 1+1 százalékos felajánlások megtételére van lehetőségük.

Amennyiben a bevallásban szereplő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás és ezek összege nem több mint 200 ezer forint, akkor idén is kérhető a pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban meg kell jelölni. Az első részletet május 22-ig kell befizetni az adózóknak. Olyan eset is adódhat, amikor az adózónak jár vissza pénz. Ebben az esetben a visszautaláshoz meg kell jelölni egy bankszámlaszámot, esetleg egy postai címet, ahová az ügyfél a részére megítélt összeget szeretné kapni. Ha valaki az elmúlt adóévben több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban rendelkezni kell, hogy melyik intézethez kéri a visszautalást.

 

1+1 százalék

 

Az adózóknak ebben az évben is van lehetőségük arra, hogy rendelkezzenek adójuk 1+1 százalékáról. Ezeket civil kedvezményezetteknek, illetve egyházaknak ajánlhatják fel. Ezzel nem kell megvárni a május 22-i határidőt, hanem egyszerűen egy új felületen is benyújthatják, akár a bevallástól függetlenül is.

Amennyiben valaki nem tesz eleget személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségének, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

ME.