Közeleg a bevallási határidő – Az adó 1+1 százalékot is május 20-ig lehet felajánlani

Közeleg a bevallási határidő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal május 20-ig várja a dokumentumokat. Az adózók már márciustól elérhetik online a hatóság által készített tervezeteket, ezeket már mintegy kétmilliószor nézték meg az ügyfelek. Az adó 1+1 százalékát is péntekig tudják felajánlani az érintettek.

A május 20-ai határidő előtt már mintegy kétmilliószor keresték fel az ügyfelek az eSZJA-portált, hogy megnézzék bevallási tervezetüket. A módosítás nélkül elfogadók száma az eddigi adatok alapján 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, több mint 800 ezren mindenféle változtatás nélkül, 385 ezren pedig némi módosítással fogadták el az adóhatóság által készített dokumentumot. Még mindig vannak sokan, akik postán kérik a tervezeteket, 2021-ben 280 ezer adózó kapott kézhez papíralapon bevallást.

Május 20-ig lehet az előkészített tervezeteket kiegészíteni, érdemes összevetni saját igazolásunkkal vagy béradatainkkal, aztán ha szükséges, akkor tudjuk még május 20-ig módosítani, kiegészíteni a tervezetünket. Azoknak, akiknek nem készített a NAV bevallástervezetet, mert egyéni vállalkozók vagy olyan jövedelmet szereznek, amiről nem érkezik adatszolgáltatás a NAV-hoz, akkor az ő esetükben is május 20-a az a határidő, ameddig el kell készíteni a bevallást” – nyilatkozta Simon-Fodor Henriett, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferensét.

1+1 százalék

Az adó 1+1 százalékának felajánlásáról is május 20-ig, tehát péntekig dönthetnek az ügyfelek. Az adózóknak mindössze néhány perces feladat ezt elintézni, a felajánlásokat fogadó szervezetek számára pedig nagy segítség lehet ez az összeg. Leggyakrabban a gyermekekkel foglalkozó alapítványok, illetve az állatok gondozásával foglalkozó alapítványok kapják az egy százalékokat. A szervezetek pontos listája elérhető a NAV honlapján. A felajánlásokról akár még pénteken éjfél előtt 1-2 perccel is lehet dönteni, ha online módon teszi ezt meg az adózó.

Azoknak sem kell megijedniük, akik az adó-visszatérítésükkel az szja keretüket kimerítették, hiszen nekik is lehetőségük van arra, hogy az adójuk 1+1 százalékáról rendelkezzenek és felajánlják annak a szervezetnek, akiknek ezt szánják” – tette hozzá Simon-Fodor Henriett.

Segít a NAV

Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető a NAV Infóvonalán, az ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon, illetve rendkívüli nyitvatartási idővel fogadják az adózókat Nyíregyházán, a Szabadság téren, péntekig este hatig tart nyitva az ügyfélszolgálat.