Közel 40-féle bűncselekmény áldozatával kerültek kapcsolatba az Áldozatsegítő Központban

Az elmúlt bő egy évben a szakemberek több mint 37-féle bűncselekmény áldozatával kerültek kapcsolatba a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központban. Az Ungvár sétányon található épületben lelki, anyagi, valamint jogi tanácsadást is nyújtanak az érintetteknek. Aki azonban személyesen nem tud elmenni a központba, a nap 24 órájában hívhatja a 06-80/225-225-ös segélyvonalat.

 

2017-ben kezdte meg működését az első Áldozatsegítő Központ Magyarországon. Az Igazságügyi Minisztérium azzal a céllal hozta létre, hogy minél hamarabb segíteni tudjanak az érintetteknek, lehetőség szerint a lakóhelyükhöz legközelebbi helyen. Azóta már 2021 decemberében Nyíregyházán is nyílt egy Áldozatsegítő Központ és a tervek szerint a jövőben minden vármegyeszékhelyen lesz egy ilyen. Dr. Dorogi Rajmund áldozatsegítésért felelős miniszteri főtanácsadó elmondta, továbbra is az a cél, hogy minél magasabb szintű támogatást tudjanak nyújtani az áldozatoknak, emellett pedig az intézményi hálózatot is bővítsék a hatékonyabb működés érdekében.

– Szándékunk az, hogy 2025-ig minden vármegyeközpontban legyen Áldozatsegítő Központ, vagy Áldozatsegítő Pont. Jelentem, már nagyon jól állunk, szépen haladunk a fejlesztésekkel. Idén is több Áldozatsegítő Központ fog nyílni. Kelet-Magyarország teljesen le van fedve. Békéscsabán nyitjuk március végén következő Áldozatsegítő Központunkat, de idén még tervben van Zalaegerszegnek és Kaposvárnak a megnyitása is.

Komplex tevékenység

Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére létrehozott Áldozatsegítő Központoknak az a feladata, hogy az áldozatok számára megadják mindazt a segítséget, amelyre adott helyzetben szükségük van. Az összefogás és a munka összehangolása alapvetése a rendszernek. A miniszteri főtanácsadó kiemelte, az áldozatsegítés nagy hozzáértést igénylő komplex tevékenység, kormányhivatalok, rendőri szervek, egyházak, civil szervezetek együttműködését igényli, hogy a sértettek mielőbb megfelelő, testre szabott segítséghez juthassanak. Bár az Áldozatsegítő Központok feladatrendszerét sokan a kapcsolaton belüli erőszakkal hozzák összefüggésbe, az ennél sokkal tágabb. Bármilyen bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozata kérhet és kaphat segítséget, illetve vehet igénybe ingyenes szolgáltatásokat.

Dr. Jászai Áron, a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ koordinátora kiemelte, több mint 37-féle bűncselekmény áldozatával, illetve ezek minősített eseteivel kerültek kapcsolatba az elmúlt egy év alatt.

– Akár a könnyű testi sértéstől, az egyszerű lopáson át a súlyosabb, erőszakosabb kifosztásig, súlyos testi sértésig, széles azon problémakörök palettája, amikkel találkoztunk az Áldozatsegítő Központban. Volt olyan bűncselekmény is, amely emberi életet követelt, itt kellett helytállni és felajánlani azokat a segítségeket az áldozatnak, amik egyébként az állami áldozatsegítés rendszerében rendelkezésre állnak.

A Nyíregyházi Áldozatsegítő Központban lelki és anyagi támogatást, valamint jogi tanácsadást is nyújtanak az érintetteknek. A szakszerű segítségnyújtásban pszichológus is részt vesz, aki különböző terápiás, illetve diagnosztikai eszközökkel rendelkezik.

– Az érzelmi segítségnyújtás mellett nagyon sok jogi problémával kerestek meg minket, így jogi tanácsokat is adtunk, akár egy albérlet felmondásával kapcsolatban, vagy súlyosabb esetekben a megelőző távolságtartás elrendeléséhez szükséges keresetlevél szerkesztésében vagy benyújtásában is segítettünk.

Az Áldozatsegítő Központ Nyíregyházán az Ungvár sétány 3–5. szám alatt működik. Hétfőtől csütörtökig 8 órától 17 óráig, míg pénteken 14 óráig van nyitva, de az Áldozatsegítő-vonal a nap 24 órájában hívható a 06-80/225-225-ös számon.