Közel 3,3 millió darab éves e-matrica érvényessége jár le január 31-én

Közel 3,3 millió darab – 2023-ra váltott – éves autópálya-matrica érvényessége jár le 2024. január 31-én éjfélkor. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint ezek mintegy 20 százaléka országos és 80 százaléka vármegyei érvényességű. A 2023-as éves matricák 88 százalékát személygépjárművekre (D1 díjkategória) vásárolták a közlekedők. Január 3-ike – a tavalyi éves matricák lejárata mellett – a korábban igénybe vett mentességek és kedvezmények megújításának határideje is egyben. 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint az utazóközönség a tavaly decemberi előértékesítés keretében és idén január 28-ig valamivel több mint 1,3 millió darab éves e-matricát vásárolt, aminek 28 százaléka országos, 72 százaléka pedig vármegyei jogosultság. A darabszámot tekintve ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre vásárolt évesmatrica-mennyiség több mint a felét (60 százalékát) még nem vették meg a közlekedők az idei esztendőre.

Azoknak, akik ezt még nem tették meg, és rendszeresen használják a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakat, már kevesebb, mint két napjuk van az idei éves autópálya-matricájuk beszerzésére, ugyanis a 2023-as éves jogosultságok 2024. január 31-én éjfélig használhatóak.

Tapasztalataink szerint egyébként az éves pályamatricák megvásárlását nagyon sokan hagyják január utolsó napjaira: 2022-ben 235 ezer, 2023-ban pedig mintegy 300 ezer darab éves (országos és vármegyei) autópálya-matricát vásároltak az úthasználók a hónap utolsó három napján.

A január 31-ike az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos dátum, ugyanis a tavalyi évben benyújtott kérelmek érvényessége szintén ezen a napon jár le. A szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz (járási hivatal, kormányablak) kell benyújtani.

A mentességi körbe olyan járművek tartoznak, mint például a hazai rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek. A kedvezményt, azaz a részleges díjmentességet pedig a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak vehetik igénybe. Utóbbi esetben az arra jogosultak a D2 díjkategóriába tartozó járművükkel D1 díjkategóriájú pályamatrica megváltásával használhatják a hazai e-matrica-díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot.

Fontos tudni, hogy a január 31-i határidő csak a nagycsaládosokat érinti, mivel a mozgáskorlátozottak esetében nem szükséges a bejelentést évente megújítani.

E-matrica vásárlásához társaságunk ez alkalommal is saját nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol a jogosultságot biztonságosan, néhány kattintással, és az online vásárláshoz általában kapcsolódó pluszköltség nélkül lehet beszerezni. Ráadásul a regisztrált felhasználók esetében a kettős vásárlást is segít megelőzni az oldal: e-matrica vásárláskor figyelmezteti a felhasználót, ha az adott járműre vásárolni kívánt e-matrica időbeli vagy területi átfedésben van a járműre korábban váltott érvényes e-matricával.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.