Követtük a ruhák útját

Már évek óta találhatók ruhagyûjtõ konténerek Nyíregyházán, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a kezdeményezés sok városlakót megmozgat: sokan élnek a lehetõséggel, hogy segítsenek a rászorulókon és egyúttal megszabaduljanak kinõtt vagy éppen feleslegessé vált ruhanemûiktõl. A napokban azonban több tucat konténer eltûnt a városból. Utánajártunk a ruhák útjának...

Bordás Béla városgondnok azzal kereste meg szerkesztõségünket, hogy több városlakó is jelezte neki, nagyon sok ruhagyûjtõ konténer eltûnt a városból, pedig ilyenkor, karácsony elõtt sokan kiürítenék szekrényeiket, hogy feleslegessé vált holmijaikkal segítsenek másokon. Az észrevétellel megkerestük a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft.-t. Mint megtudtuk, városunkban két cég végzett ruhagyûjtési tevékenységet, ebbõl az egyik kivonult a magyarországi piacról, és ezzel együtt a konténereit is felszedte és elszállította. A másik társaság viszont folyamatosan bõvíti a konténereinek darabszámát Nyíregyháza területén.

A Petõfi téren, a Park üzletháznál szerencsénkre még találtunk egy ruhagyûjtõ konténert. A rajta lévõ adatok alapján hamar kiderítettük, hogy jelenleg már csak egy székesfehérvári cég, egy használtruha-kereskedés végez ruhagyûjtési tevékenységet a városban. Õk 5000 tonna használt ruha begyûjtését végzik, körülbelül 1000 darab magán- és közterületre kihelyezett konténeres gyûjtés keretében. A cég kommunikációs igazgatójától megtudtuk, Nyíregyházán 57 konténer van az utcákon, további öt pedig a Tesco áruháznál. Mivel a másik lengyel tulajdonú cég kivonult az országból, ezért szándékaik szerint a megyeszékhelyen tovább növelik majd a konténerek számát a közszolgáltatóval egyeztetett mennyiségben, várhatóan húsz darabbal.

 

Fél kiló fejenként

 

– A konténereket heti gyakorisággal – gyûjtõjárattal – ürítjük, de a rajtuk található telefonszámon lehet jelezni számunkra, ha megtelt és akkor 24 órán belül ürítjük. Az adatok alapján éves szinten 0,4–0,5 kg/fõ/év mennyiséget gyûjtünk be, ami lényegesen alacsonyabb, mint a nyugat-európai országok gyûjtése (3–4 kg/fõ/év), de egyre növekvõ mértékû az elmúlt évekhez képest.

 

ÉRTÉKESÍTIK, ILLETVE FELAJÁNLJÁK

 

A kommunikációs igazgató azt nyilatkozta, hogy az összegyûjtött ruhák szakszerû válogatás után értékesítésre kerülnek, döntõen külföldön, illetve a Vöröskereszttel évtizedes szerzõdéses kapcsolatuk van, és a szervezet igényeinek megfelelõen összeállítják az általuk kért mennyiséget és azt az alapszervezeteknek a helyszínre szállítják.

 

A VÖRÖSKERESZT IDÉN NEM KAPOTT

 

A témával kapcsolatban megkerestük Gurály Edinát, a Vöröskereszt megyei igazgatóját is. Elmondta, a ruhagyûjtõ konténerekbe dobott „holmikból” az idén nem kapott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Azt javasolja, ha valaki ruhát szeretne adományozni, vigye be a Vöröskereszt helyi irodájába, a Malom utca 3. szám alá. A tisztára mosott, összehajtott holmikat örömmel fogadják és ígérik, az garantáltan eljut a rászorulókhoz.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)