Kövér László: Nem szabad kockára tenni az eredményeket

– Ma, ha megnézzük, hogy melyik az egyik legdinamikusabban fejlődő térsége, városa Magyarországnak, akkor az elmúlt tizenegynéhány évben elsőként Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg jut az eszünkbe – fogalmazott a Nyíregyházi Televízió stúdiójában egy exkluzív interjú keretében dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke.

A házelnök hozzátette:

– Itt óriási fejlődés ment végbe, a felzárkózásnak egy olyan, korábban elképzelhetetlen időszakán vagyunk túl, ami szerintem minden szülőföldjét szerető helyi polgárt nemcsak örömmel kell, hogy eltöltsön, hanem felelősségérzetet is ad számára, hogy nem szabad kockára tenni azokat az eredményeket, amelyeket idáig ez a város polgármester úr és a képviselőtársai vezetésével, de együttes, közös erőfeszítésekkel elért. Csak egy példát említek, ki gondolta volna 15–20 évvel ezelőtt, hogy Nyíregyháza egy turisztikai centrum lehet? Ez a modern gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő szektora, ami külön kiemeli a jelentőségét, de említhetnénk az elmúlt egy-két ciklusban megvalósult, vagy éppen zajló munkahelyteremtő beruházásokat.

 

Minden magyar érdeke számít

– Nyilvánvalóan könnyebben meg tudja értetni magát egy ugyanolyan értékrendű, ugyanolyan pártba tartozó ember városvezetőként egy adott minisztérium tisztségviselőjével, vezetőjével, ha közös platformon keresik az adott problémának a megoldását, mint mondjuk egy, a nagypolitikában egymással szemben álló két párt képviselője, ahol eleve le kell győzni a bizalmatlanságot. 2019-re visszautalva, ha ráadásul még az egyik oldal, jelesül a baloldal ellenzékiként a szó szoros értelmében legyőzendő ellenségének deklarálja a kormányt és az önkormányzati pozíciót is akként fogja fel, hogy ez egy géppuskafészek, harci kiindulási pont, hogy legyőzzük a központi kormányt, addig meg lesz, ami lesz a városokkal, településekkel, akkor azt hiszem, józan ember nem szívesen szavaz olyanokra – ha fontos számára az adott település –, akik nem azzal törődnek, hogyan tudnák az ott élőknek a mindennapjait kényelmesebbé, jobbá, a városukat otthonosabbá tenni, hanem gyakorlatilag egy ilyen kis „miniháborúba” akarják vinni a település lakosságát, kerül, amibe kerül, az országos politika hadszínterén. Vannak kivételek, akik belátják, nekik az a dolguk polgármesterként, hogy a kormánnyal kooperáljanak. Nekünk mindig is az volt az álláspontunk, hogy minden magyar állampolgár érdeke számít Magyarország kormányának, tehát minden ellenkező váddal szemben a települési politikában nem teszünk különbséget aközött, hogy melyik az ellenzéki vezetésű város, melyik a kormánypárti. De ha már korábban említettem azt, hogy Nyíregyháza jelenlegi polgármestere volt évfolyamtársam, akkor lehet, hogy azért megértik a nyíregyháziak, hogy könnyebben talál segítségre egy olyan polgármester, akinek megvannak a személyes kapcsolatai is.