Lázár János: Nyíregyháza számíthat ránk

Az európai parlamenti és az önkormányzati, nemzetiségi választásokat megelőzően Nyíregyházán járt Lázár János építési és közlekedési miniszter, melynek részeként interjút adott szerkesztőségünknek.

 

– Európában általában a parlamenti választásoknál alacsonyabb az uniós választásokon való részvétel. Ez részben azért van, mert távol van Brüsszel például egy jó gondolkodású nyíregyházi polgárhoz és nem átlátható az ottani döntéshozatali mechanizmus. Sokan pesszimisták mindazzal, ami ott történik, olyan dolgokat akarnak erőltetni Brüsszelből, ami a nyíregyháziak számára teljesen idegen, ezért sok ember úgy érzi, ez nem róla szól. Pedig sok döntés már nem Budapesten, hanem Brüsszelben születik meg, a nyíregyháziak sorsát ezek közvetlenül befolyásolják, így nem mindegy, ezeket a döntéseket kik hozzák meg.

 

„Ki kell maradni a háborúból!”

– Sokan azt mondják, hogy még csak nem is Brüsszelben, hanem Washingtonban, az amerikaiak hozzák az EU sorsával kapcsolatos döntéseket, ami felveti a háború és béke dilemmáját. Nyíregyházához közel háború zajlik, ahol huszonéves fiatalok ölik egymást, és a 20. század történései fényében talán nem kell magyarázni, a háború a legveszélyesebb dolog és csak rosszat hozhat. A kutatások szerint a háború elutasítottsága Magyarországon 90 százalékos, pártfüggetlenül mindenki azt mondja, hogy ki kell maradni a háborúból! Az a kérdés, ezt ki tudja megvalósítani? Azok tudják a nemzet érdekét, a függetlenséget képviselni, akik fölvettek pénzt az amerikaiaktól 2022-ben a választási kampány kapcsán, vagy azok, akik az elmúlt 14 évben minden döntésükkel az ország szuverenitását próbálták erősíteni? Ez egy dilemma, amit el kell dönteni a választóknak.

 

Háború vagy béke?

– Én a háborúhoz nagyon közeli helyzetnek tekintem, ha pénzt, fegyvert kell adnunk az ukránoknak, kiképzőtáborokat kell üzemeltetnünk, légibázisokat átadnunk. És mi az EU parlamenti választás, valamint a háború és a béke kérdése közötti összefüggés? Az, hogy ma Brüsszelben háborúpárti többség van a parlamentben és a bizottságban, és az EU vezetése mindent alárendel az amerikai érdekeknek, nem látják, hogy ki kell maradni a háborúból. Fontos ezt fékezni, nem mindegy, hogy a béke- vagy a háborúpártiak kerülnek többségbe.

 

Nyíregyházán sok lehetőség van

– Mi a támogatást, a bizalmat, amit folyamatosan kapunk, szeretnénk a nyíregyháziaknak meghálálni, támogatásra, együttműködésre és fejlesztésre fordítani. Úgy tekintünk Nyíregyházára, mint egy olyan városra, ahol nagyon sok lehetőség van. Ezek megteremtésében dr. Kovács Ferenc polgármester úrnak történelmi érdemei vannak. Fontos fordulópont volt, amikor 2010-ben a LEGO-t itt tudta tartani, ami egyértelműen neki volt köszönhető. Elhitette az országgal, hogy Nyíregyházán is lehet ipari, míg az állatkert fejlesztésével turisztikai beruházást létrehozni, tehát nem csak minden Budapestről, a Dunántúlról szól. Egy nagyon fontos dolog: most 400 milliárd forintért összekapcsoljuk Nyíregyházát Szatmárnémetivel az M49-es gyorsforgalmi út által. Ha elhárul a schengeni kérdés, Nyíregyháza egy újabb centrum funkciót kap.

 

Nyíregyháza letette a névjegyét

– Nyíregyháza letette a névjegyét azon városok között, amely alkalmas arra, hogy nagy beruházásokat valósítson meg, megnyílt a kapu, a világ befektetői térképére is rákerült, a kormány is elhitte, hogy a nyíregyháziak készek és képesek erre. Ugyanez történt az állatkerti fejlesztéssel vagy Sóstó turisztikai beruházásaival. Azért dolgozom nap mint nap, és ebben Kovács Ferenc az egyik legjobb szövetségesem, hogy bebizonyítsuk Magyarországnak, a vidéki emberek, városok is méltóak a fejlesztésre. Aki 2010-ben járt itt utoljára és most eljön, egy másik Nyíregyházát lát. Mindegy, hogy ki, melyik pártra szavazott, az megcáfolhatatlan tény, hogy a város gyarapodott, és ezzel jól jártak azok is, akik a polgármesterre, és azok is, akik ellene szavaztak. ő egy integratív személyiség a rámenősségével, keménységével együtt, elképesztő szívósan küzd a városi érdekekért.

 

Közlekedés fejlesztése

– Magyarországnak érdeke, hogy Nyíregyháza, Miskolc és Debrecen között szoros együttműködés legyen, ebben segít Debrecen és Nyíregyháza összekapcsolása a négyes főút négysávossá bővítésével, a gyorsvasút fejlesztésével, hiszen fontos a munkaerő mobilitása. Sok ember jön be Nyíregyházára dolgozni, szolgáltatást igénybe venni, amihez jó közlekedési rendszer kell, ennek fejlesztésében a közlekedési miniszter tudja segíteni a polgármestert. A további gazdaságfejlesztés mellett ez egy kiemelt szempont. Nem az a célunk, hogy a nyírségi településekről mindenki beköltözzön, hanem az, hogy Nyíregyháza, mint gazdasági erőközpont, mindenki számára könnyen megközelíthető legyen. Ebben fogunk a következő 5 évben nagyot előrelépni, ehhez jó szövetségesre van szükség, mert ezt olyan emberekkel, akik erről semmit nem tudnak, vagy nem értik, nehéz megvalósítani.

 

Együttműködés a kormányzattal

– Ennek a városnak 2010 előtt is volt erős városvezetése és az országnak is egy erős balos kormánya, mégse sok jött ki belőle! Tehát nem elég, hogy van egy kormányzati szándék, kell hozzá fogadókészség, megvalósítási készség. Nem beszélni kell, hanem cselekedni. Ebben a maguk polgármestere az egyik legerősebb, ha nem a legerősebb az országban. A kormányzati szándék akkor ér valamit, akkor lehet azt forintra váltani és lehívni, ha van helyi megvalósító képesség. Ha például a képviselő-testület nem jól van összerakva és olyan emberekből áll, akiknek fogalmuk sincs a világról vagy a polgármestert más érdekli – például a Fidesszel akar harcolni –, akkor abból fejlődés nem lesz. Minden kormánnyal normális együttműködésre kéne törekedni, Nyíregyházának is ez az érdeke. Mi készek vagyunk adófizetői forintokat elkölteni Nyíregyházán, mert ezek a befektetéseink jól megtérültek, a magyar gazdaságot meggyorsítják. Nyíregyháza számíthat ránk és mi is számítunk a nyíregyháziakra!