Kötelező biztosítás – Most kell váltani!

November azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak jelent feladatot, akiknek január elseje a kötelező biztosítási évfordulójuk. Körülbelül 2 millió ügyfelet érint ez az időszak az országban. A váltás lehetőségével ők most élhetnek úgy, hogy a határnap lejárta előtt 30 nappal a meglévő szerződésüket a biztosítójuknál vagy az alkuszuknál megszüntetik. Lényeges, hogy ennek a felmondásnak legalább 30 nappal be is kell érkezni a biztosítótársasághoz, ezért célszerű novemberben foglalkozni ezzel a kérdéssel. Jelenleg 13 biztosítótársaság kínál 2016-ra tarifát. A meghirdetett díjak érvényessége január 1-jétől szól. Ezek az összegek egy éven keresztül a megkötöttek szerint maradnak, idő közben nem változhatnak. Az autótulajdonosoknak érdemes szétnézni a piacon, hiszen lényeges különbség lehet a biztosítótársaságok között.

 

Érdemes szétnézni!

 

Bancsi József alkusz arra hívta fel a nyiregyhaza.hu olvasóinak figyelmét, meg kell különböztetni a személygépjárműveket, a taxikat és a tehergépjárműveket. Az autók esetében a különbség tíz, tizenöt százalékot jelent, ami összegre vetítve 1-2 ezer forint. A tehergépjárműveknél viszont nagyon jelentős változásokat tapasztalhatnak az ügyfelek, ott akár 300 százalékos díjeltérés is lehet. A taxisoknál 100–200 százalékokat látnak a szakemberek az összehasonlító táblázatokban.

 

Fontos a határidő!

 

Aki tehát váltani szeretne, először a meglévő szerződését kell felmondani. Ennek évforduló előtt legalább 30 nappal be is kell érkezni a biztosítótársasághoz. Az új szerződést pedig december 31-éig kell megkötni az ügyfeleknek azért, hogy január 1-jétől hatályos és érvényes legyen.

 

Van, aki nem válthat!

 

Azok a tulajdonosok nem válthatnak most biztosítót, akik 2010. után év közben vásárolták meg a járművüket. Nekik az az évforduló, amikor az autót megvették. Ha például valaki 2015. július másodikán vásárolt, annak 2016. július 2. lesz az évfordulója. Az interneten történő biztosítóváltásnál is éppen ezért van szükség az adatok pontos megadására, hiszen a törvény szerint egy gépjárműre csak egy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás váltható. Egyetlen kivételt tett a jogszabály, hogy 2015. október 8-ával, az Astra biztosítónál megszűnt szerződésekre az ügyfeleknek bármikor van lehetőségük új biztosítást kötni, de egyéb esetben nincs mód arra, hogy két biztosítást váltsanak a tulajdonosok.

M. E.