Kötelező az oltás
Folyamatos a kutyák és a macskák veszettség elleni immunizálása annak érdekében, hogy a halálos kór ne üsse fel a fejét és ne szedje négylábú áldozatait. A kötelező vakcinának köszönhetően Magyarországon már évek óta nem regisztráltak veszett állatot, de ettől függetlenül minden ebtartónak kötelessége azt évente beadatni kedvencének.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye két országgal is határos. A zöldhatáron nagyon sok vadállat kontroll nélkül átjöhet, akik esetlegesen a vírust is magukban hordozhatják. A kóborlások során ők találkozhatnak házi kedvenceinkkel és megfertőzhetik őket, így a betegség ismételten bejuthat az emberlakta területekre. Pánikra azonban nincs ok, hiszen ezért van a védőoltás, hogy ez ne valósuljon meg.

 

Nem minden kutya tavasszal kapja meg az oltást

 

Évente a szakemberek kampányoltásokat rendeznek, így a kutyák jelentős része tavasszal kapja meg a veszettség elleni oltást.

Dr. Pelle György, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház kórházvezető állatorvosa elmondta, azok a kutyák, akik év közben töltik be a három hónapos kort, egy jelenleg is hatályban lévő törtvény értelmében harminc napon belül oltatni kell veszettség ellen. Az oltással egy időben egyedi, mikorchipes megjelölés is történik, és az állat bekerül egy elektronikus nyilvántartásba. Amennyiben az eb elkerül gazdájától, az ország bármelyik pontján ellenőrizhetik az állatorvosok, oltották-e a kutyát.

 

Vakcinázzák a vadon élő állatokat is

 

Több országgal ellentétben Magyarországon kötelező évente beoltatni veszettség ellen a kutyákat, de a vakcinát a többi házi emlősnek is ajánlják a szakemberek. Főleg a macskáknak, hiszen ők azok, akik nagyobb távolságot tesznek meg és találkozhatnak fertőzött állattal. A veszettség elleni oltás előtt az állatok egy rutinvizsgálaton esnek át és tabletta formájában megtörténik a paraziták ellen való védekezés is. Magyarországon azonban nem csak a háziállatokat, hanem a vadon élőket is immunizálják. Erdőkben és mezőkön úgynevezett csalétkes veszettség elleni vakcinákat helyeznek ki, amelynek a lényege, hogy a vadon élő állat a táplálékkal együtt viszi be szervezetébe az ellenanyagot. Erre piros táblák hívják fel a lakosság figyelmét, hiszen ilyenkor nem célszerű kutyákat az erdőben sétáltatni, hiszen azok ha elszaladnak gazdájuk mellől, felfalhatják a rókák és egyéb állatok részére kitett csalétket. Ettől baja nem lesz az ebnek, de a cél nem az, hogy ők egyék meg, hanem a vadon élő állatok. Esetenként, nagyobb vadvakcinázáskor akár ebzárlatot is elrendelhet a hatóság.

ME.

(Fotó: internet)