Koszorúzással, szavalóversennyel és rekorddal telt a Költészet Napja Nyíregyházán
Hagyományosan koszorúzással kezdődött Váci szobránál a Bessenyei téren, majd a Kulturális Központban folytatódott a Költészet Napja. Köszöntőkkel és szavalóversennyel. Közben megírták Nyíregyháza leghosszabb versét a Könyvtárban.

A város hagyományosan a nyíregyházi költőre, Váci Mihályra emlékezik április 11-én. Nem József Attiláé a kiemelt figyelem, hanem az április 16-án elhunyt Vácié.

A Kossuth-díjas, és kétszeres József Attila-díjas költőé. Gondolkodom, mi az, amit nem tud még a város közönsége Váciról, vagy mi az, amit újból és újból érdemes felemlegetni.

Váci életszerűségét a mindennapok adják. Születésének 95. évfordulójához közeledve nem elégszik meg a Váci Társaság az évekkel ezelőtt kiadott addig ismeretlen versek gyűjteményével, sem az 56-os Naplóval, tovább folytatják a Petőfi irodalmi Múzeumban letétbe helyezett hagyaték feldolgozását.

Nem először vagyok itt. Ez úgy kezdődött, hogy volt a március 15-ei műsor, és a magyar tanárom mondta, hogy jöjjek a versmondóra is, hát jöttem. Váci Mihály Gyalog szeretem volna jönni című versét választottam. Vidám vers, és ez engem érdekelt.

- mondta az egyik versmondó, Orosz Gréta, a napkori Jósika Miklós Általános Iskola hetedikese.

Három kategóriában hirdették meg a versenyt

Idén is jelentkezett közel 40 fiatal a Kulturális Központban három kategóriában meghirdetett szavalóversenyre, melynek kötelező darabja Váci, illetve tekintettel az Ady- évre, Ady vers volt. A magyartanárok vállalt feladata az irodalom megszerettetése. Nem könnyű, hiszen oly sok élményt kínál a diákoknak a virtuális világ.

Manapság más formákat kell megtalálnunk arra, hogy az irodalmat, a verseket megszerettessük. Most ez a Poket mozgalom nagyon népszerűvé kezd válni. Úgy tudom, hogy Nyíregyházán is hamarosan lesz olyan pont, ahol ezeket a mini könyveket megtalálják a  gyerekek. Hátha ez is ösztönzi majd őket a több és másabb jellegű olvasásra.

- fogalmazott Dr. Murányiné Csorba Zsuzsanna, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Papirusztekercsre írták a rímeket

Közben pedig rótták a sorokat a Móricz Zsigmond Könyvtárban kitekert papirusztekercsen Nyíregyháza leghosszabb versét. A könyvtár igazgatója is jegyzett néhány szép gondolatot a már napok óta elérhető alkalmatosságon.

Az én kedvenc idézetemet írtam a papiruszra. Nagyon szeretem Petőfi verseit, József Attila és Ady Endre sorokat, de Dsida Jenőtől is, úgyhogy én szeretem a verseket olvasni és hallgatni még jobban. A kortárs költőket is nagyon szívesen hallgatom, ezért gyakran hívunk költőket, írókat a könyvtárba.

Vers és zene

Zene és vers, szóval koncert fogadta a Móricz Zsigmond Könyvtár vendégeit. Klasszikusok, de leginkább kortársak soraira írják a dallamokat a Carpedignem tagjai.

Karap Zoltán zenész kiemelte:

Kürti Laci, mátészalkai költő idézete jut eszembe válaszként, aki azt mondta egyszer, hogy jó szövegre jó zenét írni. Hogyha a klasszikus zenének a történetét nézzük, akkor is azt látjuk, hogy a nagy zeneszerzők szívesen nyúltak olyan szövegekhez, melyet náluk avatottabb, tréningezettebb költők írtak. Ez számos inspirációt jelent egy magunkfajta amatőr zenész számára is. És nagyon izgalmas dolog elmerülni egy szövegnek abban a világában, ami minket zeneileg inspirál.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Hangos gitárfutamok, érces ütős ritmusok, pirulásig zavarba ejtett fiatalok hallgatták a szokatlan stílusban előadott dalokat, melyek szövege talán a dallamok hallatán is visszacseng fejükben.