Korszerűbbé válnak a nyíregyházi óvodák

Színházba készültek a gyerekek ma délelőtt a Sóstói úti óvodában. A kicsik egy olyan helyiségben vehették fel a kabátot és az utcai cipőt, ahol már elvégezték a hőszigetelést és korszerű nyílászárókat építettek be.

 

HÁROM ÓVODÁBAN VÉGZIK EL AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉST

 

Nyíregyháza három óvodájában, az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményében, a Gyermekek Háza Déli Óvoda Virág utcai Tagintézményében és a Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézményében valósul meg energiamegtakarítást eredményező korszerűsítés. A kormány határozata alapján Nyíregyháza önkormányzata jogosulttá vált energetikai korszerűsítést célzó pályázat benyújtására 150 millió forint vissza nem térítendő támogatás erejéig, középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztésére.

További képekért kattintson a fotóra!

A „Nyíregyháza Város Önkormányzat középületének energetikai korszerűsítése” című projekt mintegy 150 millió forint támogatásban részesült, amelyhez az önkormányzat hozzájárulása további 3 millió 150 ezer forint. A program keretében 3 olyan nyíregyházi óvoda lapos tetejének és homlokzatának hőszigetelése, illetve nyílászáróinak cseréje valósul meg, amelyek még a 70-es, 80-as évek elején, az akkori igényeknek megfelelő technológiával épültek, s a magastetős épületrész tetőfedés cseréjén kívül lényeges energiamegtakarítást eredményező felújítások az elmúlt években nem történtek. A fejlesztést az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése is indokolta.

 

HELYSZÍNI BEJÁRÁS

 

Nyíregyháza polgármestere ma személyesen is megnézte, hogy a Sóstói úti óvodában hogyan haladnak a munkálatok.

– 2012-ben megkezdtük az óvodák és bölcsődék felújítását. Az elmúlt 3 évben eddig 17 intézmény rekonstrukcióját tudtuk elvégezni, most ez 3 óvodával bővül – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – Itt, a Sóstói úton, a Virág utcán és a Kert közben is zajlik az energetikai korszerűsítés. Nagyon időszerű, hiszen itt, a Sóstói úti óvodában is közel 40 éves nyílászárókat kellett kicserélni, és nagyon örülök, hogy ilyen szépen sikerült. A beruházáshoz nyertünk 150 millió forintot, ez még az úgynevezett maradványforrás, ami a 2007–13-as időszakból a KEOP-ból maradt. Ezt az összeget a három óvoda szigetelésére, energetikai korszerűsítésére fordítjuk.

A Kerekerdő óvodában az energetikai korszerűsítés már majdnem elkészült, a szakemberek már az épületek színezését végzik. Az intézmény így sokkal kényelmesebbé válik.

– Kényelmesebb és praktikusabb is lesz az óvodai életünk – mondta Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője. – Vannak olyan folyosós részek, ahol eddig az ablakok, ajtók zárva voltak, alig láttak ki a gyerekek. Most viszont ki tudnak menni a teraszra, az udvarra. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek a szabadban, a természetben, ezt most jobban tudjuk szervezni. Emellett olyan kisebb változtatások is megvalósulhattak, amelyekre azért volt szükség, hogy az épület jobban megfeleljen a mai kor követelményeinek.

 

FOLYTATÓDNAK AZ INTÉZMÉNYFELÚJÍTÁSOK

 

A három óvodában a munkálatok jelenlegi műszaki készültségi foka meghaladja az 50 százalékot. Az intézmények korszerűsítése október 31-ére fejeződik be.

Dr. Kovács Ferenc a helyszíni bejáráson azt mondta: – Nyíregyházán folytatódnak az intézményfelújítások, az önkormányzati ciklus végéig az óvodákban és bölcsődékben minden szükséges rekonstrukciót elvégeznek.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)