Korrekorderek! Öt száz év feletti nyugdíjas él Nyíregyházán!
Forrás: Wikimedia Commons

A Guinness Rekordok Könyve szerint 118 éves a világ legidősebb embere. Tanaka Kane 1903-ban született egy nyolcgyerekes család hetedik gyermekeként. A magyar korrekorderek sem maradnak el azonban sokkal a világ legidősebbjeitől, ráadásul közülük az egyik Nyíregyházán élt. Major Ferencné Kató néniről már több ízben írtunk, ő 2017-ben 109 éves korában tért örök nyugalomra a szabolcsi megyeszékhelyen. Ami pedig a jelenlegi adatokat illeti: Nyíregyházán öt olyan szépkorú él, aki már betöltötte a 100. életévét.

 

Jó gének, helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás és az Istenbe vetett hit. Folyamatosan az érdeklődés középpontjában vannak a jelenleg is élő korrekorderek, akiket rendszerint ugyanaz a kérdés talál meg: mi a hosszú élet titka? Az egykori nyíregyházi „korcsúcstartó”, Major Ferencné Kató néni erre mindig azt felelte: Isten kegyelméből van ez így. Ő egyébként nemcsak Nyíregyházán, hanem Magyarországon is a korcsúcstartók egyikének számított, hiszen jelenleg – a Magyar Államkincstártól kapott adatok szerint - országos szinten az öt legidősebb nyugdíjas átlagos életkora 110 év 8 hónap volt 2021. január 1-jén.

 

100 ÉV A LEGIDŐSEBBEK ÁTLAGÉLETKORA

 

-A 2021. januári nyugdíj-folyósítási állomány adatai alapján pedig, a nyíregyházi folyósítási címmel rendelkezők közül az öt legidősebb nyugdíjas átlagos életkora 100 év 10 hónap - tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Államkincstár. Mindemellett nyilatkozatukból a következők is kiderültek (szintén a 2021. január elsején nyilvántartott adatok szerint, a nyíregyházi folyósítási címmel rendelkezők közül):

 

  • az öt legfiatalabb öregségi nyugdíjas (valamennyien nők 40 ellátásban részesülők) átlagos életkora 55 év 6 hónap
  • az öt legfiatalabb (főellátásként, tehát nem más ellátás kiegészítéseként) özvegyi nyugdíjas átlagos életkora 36 év 6 hónap
  • összesen öt nyugdíjas töltötte már be 2021. január 1-jén a 100 éves életkort
  • Országos szinten az öt legidősebb nyugdíjas átlagos életkora 110 év 8 hónap