Koronavírus: változott a futárszolgálatok forgalma – Szigorú higiéniai szabályok

A koronavírus-járvány körül még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés. A hétköznapi emberek bizonytalansága és a bennük felmerülő kérdések száma egyre csak nő. A járvány megfékezése érdekében tömegek dolgoznak otthonról, azonban ezt nem mindenki teheti meg: hazánkban egyelőre semmiféle korlátozás nem akadályozza a futárszolgálatok munkáját sem. Gondtalanul végzik a csomagok szállítását idehaza és külföldre. Forgalmukra azonban – mint minden másra – kihatással van a világjárvány. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának április 9-ei számában.)

 

A magyar kormány  rendelete  szerint 2020. március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozás lépett életbe hazánkban, de ez a DPD szállítási tevékenységét nem akadályozza, továbbra is zavartalan a bel- és külföldre szánt csomagok feladása, valamint azok átvétele.

Futárainkat tájékoztattuk a szükséges higiéniai szabályokról, azok betartását pedig kötelezővé tettük – mondta el megkeresésünkre Hajas Gabriella, a vállalat marketingkoordinátora, aki hozzátette: a kollégák maszkot, kesztyűt, valamint fertőtlenítő krémet kaptak, és a műszakokat is úgy osztották be, hogy ne találkozzanak egymással. Mindezeken túl folyamatos, megelőző fertőtlenítést végeznek azokban a helyiségekben, ahol többen megfordulnak.

Aláírás nélkül is

– Kollégáink és a szolgáltatásainkat igénybe vevők védelme érdekében bevezettük az érintésmentes kiszállítást: az április 6-tól feladott csomagokat egyedi PIN-kóddal látjuk el. Kiszállításkor a címzett ennek bemondásával is azonosíthatja magát a futárnál, így aláírás nélkül is átveheti a csomagot. Amennyiben valamilyen oknál fogva nem rendelkezik PIN-kóddal, a csomagok átvételét igazoló aláírás helyett lehetőség van a személyi igazolvány bemutatására is, aminek utolsó 4 karakterét futárkollégáink rögzítik az aláírás helyettesítésére.

A határhelyzet függvényében lehetnek csúszások

– A csomagok kiszállítási ideje belföldi forgalomban nem változott, nemzetközi forgalom tekintetében viszont a határhelyzet függvényében lehetnek csúszások, de a DPD egész Európában továbbra is fenntartja nemzetközi szállítási szolgáltatását és a teljesen lezárt területek kivételével mindenhova szállítunk. A koronavírus megjelenése óta egyébként B2B-ben (magánszemélyeknek történő kiszállítás) jelentős visszaesés, B2C-ben (vállalkozásoknak történő kiszállítás) pedig néhány iparágban volumennövekedés tapasztalható. Egyébként egy átlagos évben mindig a december a legerősebb hónap, a február pedig a leggyengébb.