Környezettudatos tervek – Elektromos mopedek segítik az önkormányzat munkatársait
Fotó: Szarka Lajos

A környezettudatosság jegyében két darab elektromos moped segíti ezentúl az önkormányzat dolgozóinak munkáját Nyíregyházán. A megyeszékhelyen két éve gázüzemű buszok közlekednek, a tervek között szerepel, hogy a flotta másik felét elektromos buszok alkotják majd a közeljövőben. Az ehhez hasonló fejlesztéseknek is köszönhető, hogy Nyíregyháza 2019-ben energiahatékony önkormányzat címet kapott.

Újabb sikeres pályázatot nyert Nyíregyháza a partnervárosaival közösen, egy magyar–szlovák–román–ukrán együttműködés keretében. A helyi zöld közlekedési hálózatok című projekt 2019 októberében indult és idén év végén zárul. Ennek egyik tárgyiasult formája két elektromos moped, ezt az energiahatékonyság és környezettudatosság jegyében fogják használni az önkormányzat munkatársai a városon belüli ügyintézésre. A környezetvédelem és a megújuló energia használata minden fejlesztést meghatároz a városban, ezért is nyert Nyíregyháza 2019-ben energiahatékony önkormányzat címet.

Zöld közlekedés

„A közlekedésben már évek óta az a programunk, aminek egy része már megvalósult, hogy gázüzemű buszokat állítottunk be két évvel ezelőtt, ami nagyon jó eredményeket hozott a környezet szempontjából is, a környezetszennyezést is lényegesen csökkentette a korábbi dízelüzemű autóbuszokhoz képest. A tervünk az, hogy a következő években a flotta másik felét elektromos buszokkal szeretnénk feltölteni, új beszerzéssel természetesen” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Ehhez azonban fontos az infrastrukturális háttér, tette hozzá a polgármester. Nemsokára elkészül a buszok telephelyének teljes tervanyaga, amelyben szerepel az elektromos buszok töltési és szervizelési lehetősége is.

Fontos a támogatás

Az ehhez hasonló, nagyszabású fejlesztések megvalósításához jelentős forrásra és időre van szükség.

„Ennek a legcélszerűbb formája a pályázat és a százszázalékos támogatású pályázat, hiszen ezek nagyon-nagyon sok pénzbe kerülnek, például az Integrált Közlekedésfejlesztés Operatív Programos pályázatunk hétmilliárd forint összegű, amely tartalmazta a 41 gázüzemű buszt és a telephely kialakítását. Ezeket az önkormányzat saját erőből nem tudná finanszírozni” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

A környezettudatosság jegyében nemcsak ez a két új elektromos moped segíti az önkormányzat dolgozóinak munkáját, két elektromos kerékpárt és két elektromos mikrobuszt is használnak már egy ideje Nyíregyházán.

Kapcsolódó galéria

Elektromos motorkerékpárok a Városházán