Környezettudatos nevelés már kiskortól – Madarak és fák napja 2017

Vadalmafa csemetét ültetettek a Tuzson János Botanikus Kertben. Az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt vadalma győzedelmeskedett és lett a 2017-es Év Fája. Az erdészek a címet általában mindig egy őshonos fának ítélik oda. A kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, amelyeknek komoly erdészeti jelentőségük van, ám a figyelem mégis elterelődött róluk.

– Így esett a választás most a vadalmára, ami egy nagyon szép elegyfája a síkvidéki és a hegyvidéki erdőknek egyaránt. Nem nő nagyra, 10 méternél magasabbra általában nem nő. Nagyon-nagyon nehéz észrevenni, szinte csak tavasszal, mikor virágzik, mert akkor jellegzetes almafa virágzata van. Utána úgy elbújik az erdő sűrűjében – mondta el Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. erdészeti igazgatója.


Ismeretterjesztés játékosan

 

További képekért kattintson a fotóra!

A vadalmafa ültetése csak egy volt a sok program közül, amellyel készültek a botanikus kertben a madarak és fák napja alkalmából. A kilátogató gyerekek megismerkedhettek a madarak gyűrűzésének a technikájával is. De készíthettek madárodút, kézműves foglalkozásokon vehettek részt és volt madár- és növényismereti tudáspróba is.

Csabai Judit, Tuzson János Botanikus Kert kertvezetője kiemelte, a programokkal a céljuk az volt, hogy már a kisgyermekekben elültessék a környezet iránti szeretetet, tudatosítsák a természvédelem fontosságát. – Ők nagyon érzékenyek a szépre, szeretik azt. Nagyon szeretik az élőlényeket, az állatokat. Minél kisebbek, annál inkább. Nagyon fontos felhívnunk a figyelmüket ebből a szempontból is, hogy az élőlények táplálékláncba rendeződnek. Ha egy kiesik, akkor dől az egész rendszer, és ez akár ránk, emberekre is hatással lesz a későbbiekben. Nagyon megértik ezt, egészen óvodáskortól, nem kell túl sokat magyarázni, teljesen tisztában vannak a problémákkal – fogalmazott a kertvezető.

A madarak és fák napját 1902 óta ünneplik Magyarországon minden évben, iskolai keretek közé pedig Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendelte azért, hogy már egészen kisgyermekkorban kialakuljon az ifjúság természet iránti elkötelezettsége.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka lajos