Kormányinfó: Aki nincs beoltva, annak nem lesz szabad nyara

Augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybe vételéhez, tehát koncertekre, szórakozóhelyekre, sporteseményekre az oltással nem rendelkezők nem mehetnek – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült megtörni a harmadik hullámot. Négy hét alatt két millió első oltást sikerült beadni így a felnőtt lakásság 53 százaléka, 4,1 millió emberkapta már meg legalább az első adag oltást – kezdte Gulyás Gergely.

Magyarország elsőként szerezhette vissza szabadságát Európában – fogalmazott.

A nemzeti konzultációban a válaszadók kétharmad támogatta, hogy a beoltottak kedvezményekben részesüljenek.

Augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybe vételéhez, tehát koncertekre, szórakozóhelyekre, sporteseményekre az oltással nem rendelkezők nem mehetnek.

Az oltások között lehet választani, így most bárkit be lehet oltani. Az időpontfoglalás három vakcinára érhető el: Szputnyik, Sinopharm és AstraZeneca.

Ezen a héten beérkezett 335 ezer Pfizer vakinából több mint 200 ezer kerül másodikkörös felhasználásra a többit a diákok számára tartják fent.

A regisztráltak 80 százalékát már beoltották, míg 1 millióan nem kapták meg a regisztráltak közül az oltást.

A költségvetésről elmondta, hogy 2022-es legfontosabb célja a dinamikus gazdasági növekedés beindítása.

Idei év végére érhetjük el a válság előtti szintet. A kormány szándéka hogy a dinamikus növekedés jövőre folytatódjon. Az 5,2 százalékos becslés konzervatív becslés, a növekedés ennél is magasabb lehet. A büdzsét hiánycél 5,9 százalék.

A kormány elmúlt években folytatott, takarékos, a jövőt nem felélő gazdaságpolitikája bevált, így az államadósság növekedése 2020-ban nem vezet tragikus következményekhez.

Az államadósság csökkentése biztosított.

A 13 havi nyugdíj visszaépítése folytatódik, ezzel visszaadhatjuk tíz év eredményes gazdaságpolitikája után, azt amit a baloldal elvett. A munkáltatói adóterhek tovább csökkenek, a 25 év alattiak szja-jat pedig eltörlik.

7300 milliárdos újraindítási alap áll rendelkezésre a gazdaság beindítására 2022-ben – mondta.

Gulyás Gergely bizakodásának adott hangot, hogy a 2010-es években elkekezdett sikeres évtizedet tudja a kormány folytatni.

Az iparűzési adó tavalyi csökkentése 150 milliárd forintot hagyott a KKV-knál. Az itt kieső bevételt a 25 ezernél kisebb önkormányzatok automatikusan megkapták.

Minden 25 ezer főnél nagyobb település vezetőjével is egyeztetett a kormány – fogalmazott.

A 25 ezer fő alatti települések automatikus támogatást kaptak, a nagyobb településeknek a kormány az egyeztetések után 23 milliárd forint támogatásról döntött, amiből 1,7 milliárd forint bölcsődék, óvodák, kulturális intézmények felújítását és megépülését szolgálja.

A legszegényebb 25 ezernél nagyobb településeket is 100 százalékosan támogatják

A mai napig az Országgyűlés előtt van egy olyan határozati javaslat, amely betiltaná a Szputnyik és Sinopharm vakcinák használatát – így reagált az M1 kérdésére Gulyás Gergely.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország azért vezeti az Európai Unióban az átoltottságot Málta mellett, mert sikerült eddig 1,8 millió keleti oltást első dózisként beadni. Büszkék lehetünk, hogy Magyarország nem várt az Európai Unióra – mondta.  Érdemi különbség a különféle vakcinák között hatékonyságban nincs.

Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt – tette hozzá.

Magyarország vizsgálja a vakcinák hatékonyságát az oltás után és azt nincs érdemi különbség a vakcinák hatékonyságában.

Minden vakcinánál rendkívül magas a védettség a második oltás után – tette hozzá. Nincs értelme, hogy bizalmatlanságot keltünk olyan vakcinák ellen, amelyek igazolják, hogy védettséget biztosítanak.

Egyelőre nem látni, hogy drámai hatása lett volna az áprilisi 24-i nyitásnak. Csak Debrecenben és Szolnokon és néhány budai kerületben mértek magasabb koncentrációt.

Magyarország kétoldalú megállapodási köt a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Ezekben az esetekben az adott országok által kibocsátott igazolványokat is elfogadják majd Magyaroszágon.

Gulyás Gergely soron kívüli ügyintézésre kérte a kormányhivatalokat a védettségi igazolványok intézésében.

Úgy vélte, hogy helyes döntés első oltás után kerül kiállításra az igazolvány, mert sok esetben a kipostázás idejére már a második oltás is beadásra került.

Elképzelhető, hogy a kormány visszavonja az oltási igazolványt azoknál, akik második oltást nem adatják be.

A magyar-ukrán viszonyról elmondta, hogy Magyarország harcolt az ukrán vízumliberalizációért, amelyre a válasz a nemzetiségi jogokat súlyosan sértő ukrán nyelvtörvény lett. A kormány addig blokkolni fogja Ukrajna NATO-val való kapcsolatot, ameddig a nyelvtörvény életben van.

A járvány miatt a határok lezárásával 2020-ban a migrációs nyomás csökkent, de annak lanyhulásával ez a nyomás a korábbinál is erősebben visszatérhet – mondta.

Az adatok szerint idén az első négy hónapban annyian próbáltak illegálisan bejutni az országba, mint tavaly egész évben.

Azt reméljük, hogy az összes környező országgal sikerül kétoldalú megállapodást kötni a magyar védettségi igazolványok elfogadásáról – válaszolta egy kérdésre.

Ezen kívül a kormány azokkal az országokkal is igyekszik megállapodni, ahol tömegesen nyaralnak magyarok, valamint mindazon országokkal, amelyeknél van erre hajlandóság.

A kormány nem tervezi, hogy pénzzel ösztönözze az oltást, többletjogokat a védettségi igazolvány biztosít – válaszolta egy kérdésre.

A Gulyás Gergely megerősítette azokat a korábbi nyilatkozatokat, mely szerint ötmillió beoltottnál lehet majd lakodalmakat tartani. Ezt a szintet várhatóan május végén érjük el.

 

Forrás: hirado.hu