Kórházi koszt: 56-féle diéta

A kórházi koszt szinte mindenhol beszédtéma és míg világ a világ, minden bizonnyal soha nem is fog ízéről és mennyiségéről egységes, csakis pozitív vélemény születni. Egy azonban biztos: allergiában szenvedő vagy diétát igénylő betegekből egyre több lesz és a páciensek – ezzel együtt a nekik kiosztott adagok – száma sem fog csökkenni a jövőben, sajnos.

Diabétesz menü hatféle változatban

Nyíregyházán, a Szent István utcai főzőkonyhán a betegek részére napi szinten 56-féle diétát készítenek el – tájékoztatott Busáné Csatlós Eszter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház élelmezési osztályvezetője.

Készítünk könnyű vegyes étrendű menüt, a diabétesz 6-féle változatát – szénhidrát-összetételnek, ételkészítési technológiában eltérő változatokban –, a táplálékallergiák különböző változatait – például: glutén-, laktózmentes, ezek kombinációi –, purinmentes, purinmentes diabéteszes, koleszterinszegény, koleszterinszegény diabéteszes, 40 g, 60 g fehérjetartalmú, roboráló, folyékony, pépes, zsír-, rost- és többek között fűszerszegény ételeket is. Ezek pontos tápanyag-meghatározásokkal, előírt konyhatechnológiával készülnek, melyekhez táplálékallergia esetén kiszűrjük az étrendben nem adható élelmi anyagokat.

– magyarázta.

Naponta 5000 adag étel

Naponta a Szent István utcai főzőkonyhán 1100 adag reggelit, 2800 adag ebédet és 1100 adag vacsorát készítenek el, illetve csomagolnak be egyedileg diétáknak megfelelően. 3 főétkezést, 2 kis étkezést (kiegészítő) biztosítanak a betegeknek, melyet reggelihez vagy vacsorához csomagolva, illetve ebédhez tálalva adnak.

Mázsaszámra fogy a burgonya

Étlaptól függően naponta felhasználunk az ételeink elkészítéséhez 3 és fél mázsa tisztított burgonyát, 200 kg sertéskarajt, esetleg csont nélküli sertéscombot, vagy 120 kg csirkemellfilét, de mirelit zöldségből is elfogy 90 kg, tejből pedig 400 litert osztunk ki, átlagosan.

Tíz szakács készíti

A tájékoztatás során megtudtuk, az élelmezési osztályon 2, a dietetikai szolgálaton pedig 10 dietetikus dolgozik. Mellettük a Sóstói úti telephely alkalmazottait is beszámítva naponta 10 szakács és 5 konyhai kisegítő készíti el a napi adagokat, valamint a két telephelyen 17 fős tálalós személyzet végzi az ellátottak számára az osztályokon a tálalást.

 

Bruszel Dóra